European Media Partner

Tekort aan testosteron niet altijd herkend

Een tekort aan testosteron is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Vanaf het dertigste levensjaar kan de hoeveelheid testosteron in het mannelijk lichaam afnemen. Klachten doen hier niet altijd gelijk aan denken, doordat het vaak een scala van algemene klachten is, die bij veel mensen in de moderne maatschappij voorkomen.

“Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, somberheid, afname van de spierkracht en een gebrek aan initiatief om te vrijen. Vaak worden deze klachten verward met een burn-out. De klachten kunnen zich verder ontwikkelen tot een depressie, opvliegers en erectie verlies”, vertelt Jack Beck, uroloog in St. Antonius Ziekenhuis. “Een afname, en een tekort op de lange termijn kan door verschillende factoren komen. Zo kan een verstoorde testosteronaanmaak, maar ook het ‘anti-testosteronstof’, die het hormoon uitschakelt en die toeneemt naarmate mannen ouder worden, de oorzaak zijn. Daarnaast is het verlies van testosteron ook een natuurlijk proces, dat hoort bij het ouder worden. Jonge mannen tussen de 15 en 25 jaar hebben een testosteronpiek die vervolgens elk jaar met ongeveer één procent afneemt. De één heeft meer testosteron dan de ander. Iemand die dus als twintiger een hoge waarde heeft zal bij het ouder worden weinig merken van het langzame testosteronverlies.” 


Jack Beck, uroloog in St. Antonius Ziekenhuis


Mannen met overgewicht en diabetes hebben een grotere kans op het ontwikkelen van klachten als gevolg van een tekort aan testosteron, gaat Beck verder. “Stap één, wanneer de conclusie is getrokken van een tekort aan het hormoon, is het verbeteren van de levensstijl. Geen alcohol, een goede nachtrust, gezond eten en meer bewegen zullen niet alleen tot gewichtsafname leiden, maar verminderen ook de klachten van het tekort aan testosteron. Wanneer de waarden te laag zijn en de klachten na deze aanpassingen nog niet weg zijn, kan er medicatie volgen.”


In het geval van een tekort aan testosteron zijn klachten, die algemeen van aard zijn, moeilijk te linken aan de diagnose, aldus Beck. “Naar de huisarts gaan kan nuttig zijn, maar hangt ook af van de ernst van de klachten en hoe deze beleefd worden. “Minder zin om te gaan vrijen kan een grote impact hebben op de relatie. En kan een probleem worden, zeker als men nog graag wilt vrijen. Andere mannen en hun partners vinden het minder erg als het libido afneemt. Raadpleeg dus vooral de huisarts als je een behandelwens hebt bij erectieproblemen. Ook zie ik vaak mannen in de behandelkamer die al langere tijd tobben met hun gezondheid, en uiteindelijk een laag testosteron gehalte blijken te hebben.”  


In eerste instantie kan een huisarts bloed afnemen en aan de hand daarvan bepalen welke vervolgstappen genomen moeten worden, besluit Beck. “Meestal komt er een onderzoek of behandeling bij een testosterongehalte van elf of lager. De waarde van testosteron kan worden aangevuld door het veranderen van levensstijl, maar ook door het aanbrengen van een gel op de huid bij een waarde die echt te laag is, vertelt Beck. “Het kan zo zijn dat er zo’n hoge dosis gel op de huid gesmeerd moet worden dat het teveel gelei oplevert op de huid. Dan is er nog de mogelijkheid om over te stappen op injecties om zo het ontstane tekort aan te vullen.”Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles