European Media Partner

Technologie in de zorg: minder werkdruk, meer kwaliteit

De druk op de zorg is groot en door corona loopt die druk nog verder op. Technologie kan een belangrijk rol spelen om de werkdruk van verpleegkundigen te verlichten.

”Onze technologie stelt ouders gerust en verlicht de werkdruk van verpleegkundigen”

Voor ouders van een pasgeboren kind is de kraamperiode vaak een combinatie van groot geluk en een enorme hectiek. Maar wat als de zwangerschap anders verloopt dan verwacht? 

Als een baby te vroeg wordt geboren en in een couveuse moet liggen in een ziekenhuis, volgt een kraamperiode vol angst en onzekerheid. ”Voor ouders is zo iets verschrikkelijk om mee te maken”, zegt Carel ten Horn, sales director bij VCS Observation. ”Ouders willen  niets liever dan dag en nacht bij hun baby waken, maar dat is vaak niet mogelijk. Met behulp van technolgie kan dat wél. Met ons observatiesysteem BabyWatch bieden wij zowel ouders als verpleegkundigen de mogelijkheid om 24/7 zicht te houden op de baby. Dit gebeurt door middel van een camera die is geplaatst op de couveuses of een wiegje op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) of de Neonatale Medium Care Unit (NMCU).”


Ouders die zoiets meemaken, hebben grote behoefte aan informatie en communicatie. Ten Horn: ”De camera is gekoppeld aan software die door ons is ontwikkeld in nauwe samenwerking met onze kennispartner het Radboudumc in Nijmegen. Naast de livestream biedt ons observatiesysteem ook een eenzijdige chatfunctie waarin verpleegkundigen elke ochtend een update geven over het wel en wee van de baby. Dit is een efficiente manier om te communiceren met ouders. Dankzij deze updates hoeven ouders minder vaak contact op te nemen met de verpleegkundigen, zodat zij meer tijd overhouden voor hun zorgtaken.”


Door de inzet van deze technologie maakt VCS Observation het voor verpleegkundigen makkelijker om alle verschillende suites te monitoren. ”Zo worden de beelden van alle couveuses en wiegjes getoond op een groot scherm op de verpleegpost, zodat verpleegkundigen in één oogopslag een totaaloverzicht hebben. Met geluidsdetectie worden verpleegkundigen gealarmeerd als er iets aan de hand is met een baby. Als een kindje inderdaad verzorging nodig heeft, kan de verpleegkundige de videostream tijdelijk stopzetten. In zo’n geval ontvangen de ouders een notificatie om hen gerust te stellen.”


Het observatiesysteem geeft ouders bovendien de mogelijkheid om mensen uit te nodigen deel te nemen aan een beveiligde community en de live beelden van de baby zien. Op deze plek kunnen ouders hun familieden, vrienden en kennissen informeren over hoe het met hun baby gaat. Ten Horn: ”Op deze manier kunnen mensen op gepaste afstand meeleven en het gezin steunen in deze moeilijke tijd. Wanneer het kindje uit het ziekenhuis wordt ontslagen, ontvangen de ouders een pdf-bestand met daarin alle foto’s en berichten die in de community zijn gedeeld. Zo hebben de ouders een waardevolle herinnering die helpt bij het verwerken van deze moeilijk periode.”


”Wannner je deze technologie inzet binnen de zorg en tijdens zo’n emtioneel beladen periode, moet je er zeker van zijn dat je aan alle veiligheidseisen voldoet”, vervolgt Ten Horn. ”Ons systeem is ISO-27001 en ISO-9001 gecertificeerd en voldoet aan alle eisen van de privacywetgeving (AVG). We laten onze sofware door onafhankelijke partijen testen op informatieveiligheid, onder meer door periodiek technische testen uit te voeren. 


Met Babywatch voorzien we op deze manier in de behoefte van ouders om voortdurend dichtbij hun baby te zijn én bieden we verpleegkundigen meer tijd om zich te richten op hun primaire taken.”  

Delen

Journalist

Pepijn Dros

Related articles