European Media Partner

Suikerbietenpulp voor een duurzame verpakkingsindustrie

Bij de suikerfabriek in Dinteloord wordt suikerbietenpulp apart gehouden voor het maken van papier. Papier dat kan worden gebruikt voor het verpakken van voedsel, waaronder de kristalsuikerzakken in de supermarkt. Een ontwikkeling die papier nog duurzamer maakt.

“Eigenlijk is papier al duurzaam. Het is een circulair and ‘bio-based’ product. Dat was al zo voordat de term circulariteit en ‘bio-based’ bestonden. Zo wordt veel plastic al vervangen door papier. Bovendien wordt zo’n 86 % van al het papier en karton in Nederland gerecycleerd ”, vertelt Jan Rops, Product Manager bij Crown Van Gelder. “Het hout cellulosevezel wordt hierdoor tot zo’n zeven keer hergebruikt, maar elke keer als je papier recycleert verlies je kwaliteit. Over dertig jaar moeten we een circulaire economie hebben. Er zijn bomen die er wel zeventig jaar over doen om te groeien. Hoe zorgen we er dan voor dat we goed zicht hebben op de koolstofkringloop van bomen en het maken en de verwerking van papier? Het zou veel overzichtelijker zijn als de koolstof cirkel  niet zeventig maar één jaar zou zijn. Zo heb je veel meer controle op wat de cirkel in en uit gaat.”


Voor duurzaam en circulair papier is dus een korte cirkel gewenst, aldus Rops. “Daarop is er een analyse uitgevoerd en zijn verschillende producten geanalyseerd. Welk product stoot zo min mogelijk broeikasgassen uit, zo min mogelijk stikstoffen en verbruikt zo min mogelijk hectare grond? En neemt niet 70 jaar de tijd om te groeien. Daar kwam uit dat de suikerbiet super efficiënt is en niet alleen als product, maar ook als reststroom kan worden gebruikt. Van de vezels, de pulp, van de suikerbiet kan namelijk papier gemaakt worden.” Bovendien verbruikt de suikerbiet heel weinig water. Het heeft in het begin water nodig, maar al snel groeien de wortels van de suikerbiet diep in de grond, waar het vervolgens zelf water uit kan halen.


“De suikerbietenpulp wordt ook door boeren gebruikt voor het vee, maar in Nederland hebben we zoveel suikerbieten en daarmee suikerbietenpulp dat de boeren dit nooit allemaal kwijt kunnen aan hun vee”, gaat Rops verder. “Daarnaast bevat de suikerbietvezel geen houtstof. Voor het realiseren van hoogwaardig papier met een goede stevigheid en om dit te mogen gebruiken voor het verpakken van voedsel moet het houtstof eruit worden gehaald en dat is een energie-intensief proces. Doordat de suikerbietenpulp geen houtstof bevat wordt een energie-intensief proces voorkomen.”


Andere mogelijkheden zijn uitvoerig bestudeerd. Rops: “Zo is er onder andere gekeken naar gras en stro, maar alle andere mogelijkheden bevatten houtstof. Ze groeien allemaal boven de grond en hebben de stevigheid die houtstof geeft nodig. Voor hoogkwalitatief papier moet dit eruit en alleen bij de suikerbiet zat dit er niet in.”


Het papier heeft  een kleine bruine spikkel . Dit komt doordat de buitenste laag van de suikerbiet  kurk bevat, zegt Rops. “Die bruine spikkels laten we expres in het suikerbietenpulp zitten. Niet alleen om zo onnodige milieubelastende handelingen in het proces te voorkomen, maar ook om de aandacht van de consument te trekken in de supermarkt. En zo te laten  beseffen dat hun voedsel verpakt zit in een bijzondere papiersoort. Het suikerbietenpapier is beschikbaar vanaf het eerste kwartaal in 2021.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles