European Media Partner

Succesvol beleggen: hoe doe je dat?

Al meer dan vijftig jaar is Warren Buffet met zijn bedrijf Berkshire Hathaway succesvol in het beleggen in aandelen. Vele beleggers willen in voetsporen treden en willen weten wat zijn beleggingsstrategie is. Wat maakte zijn strategie nou zo succesvol dat het hem één van de rijkste personen ter wereld maakte? 

Het enorme fortuin, circa 70 miljard dollar, dat Warren Buffet heeft vergaard verkreeg hij door simpelweg de juiste aandelen te selecteren, aldus de website waardebeleggen.com. Dit heeft Buffet gedaan aan de hand van een paar eenvoudige en heldere beleggingsprincipes. Allereerst is het belangrijk sterke ondernemingen te zoeken. Zij creëren op de lange termijn waarde voor de aandeelhouders. Daarnaast kun je je beter niet bezighouden met trendanalyses, beursgrafieken en korte termijn voorspellingen. Volgens Buffet is het veel belangrijker om te kijken naar de financiële positie, concurrentiepositie en de kunde van het aanwezige management. En doe als belegger alleen wat je kunt begrijpen. De mate van succes is volgens Buffet afhankelijk de mate waarin de belegger zijn investeringen begrijpt. Ook is het zaak niet bang te zijn voor koersdalingen als belegger. Buffet bleef bij een koersdaling deze net zo lang volgen totdat de prijs van het aandeel weer tot een aantrekkelijk niveau steeg. Ook als dit jaren kon duren. 


Het streven naar een hoog rendement gaat volgens Buffet niet gepaard met volgen van modeverschijnselen. Je kan niet verwachten dat wat populair is ook leidt tot financieel succes. In tegenstelling tot wat velen denken zijn financiële instellingen, zoals banken, voor Buffet interessant. Dit omdat zij bijna ontastbaar zijn vanwege hun marktpositie, aldus lynx.nl. Maar beleg daarentegen niet in bedrijven die veel geld steken in onderzoeks- of kapitaalkosten. Volgens Buffet maakt dat de positie van die bedrijven onzeker en daarmee ook de aandelen. 


Naast deze do’s en dont’s heeft Buffet nog een aantal specifieke regels, zoals het verkopen van aandelen wanneer een bedrijf een negatieve cashflow heeft of wanneer het hoge investeringen nodig heeft om te kunnen overleven. Een positief signaal van aandelen is wanneer het bedrijf zelf zijn aandelen opkoopt. Het bedrijf laat hiermee zien dat het positief gestemd is over de toekomst. 


Je hoeft geen hoog IQ te hebben om succesvol te kunnen zijn in het beleggen in aandelen, volgens beleggen.info. Maar wat je wel nodig hebt is een plan van aanpak, en laat je emoties niet de baas zijn. Neem geen overhaaste beslissingen, verkoop je aandelen niet als de prijs ineens zakt, maar koop ook niet zomaar. Wacht totdat de koers van dat specifieke aandeel gunstig staat om uiteindelijk zoveel mogelijk winst te kunnen maken en maak zo meer kans om de volgende Warren Buffet te worden! 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles