European Media Partner

Strakke billen en onderbroken vasten; gezondheidstrends van nu

De juiste voeding en voldoende beweging zijn ontzettend belangrijk voor een gezonde levensstijl. Binnen deze pijlers is er een overload aan mogelijkheden. Twee trends van het moment? Focus op de billen en onderbroken vasten. Hoe zit dat precies?

‘Mensen vergeten het nog weleens, maar voeding is tachtig procent van het hele proces’

Billen, billen, billen! Fitnesstrainer Carlos Lens weet er alles van. Hij heeft niet voor niets een booty trainer band ontwikkeld en onlangs Het Billenboek uitgebracht, over billen in alle vormen en maten. “Negen op de tien vrouwen komen bij mij omdat ze strakkere billen willen. Deze trend is extreem opgekomen de laatste jaren. Kijk maar op social media, naar videoclips en TV-programma’s; billen zijn overal. Vroeger deden vrouwen een trui om hun middel als ze wat meer bil hadden, nu trekken ze een strakke legging aan. Mooi, toch? Ze mogen er zijn!” 


Wil je een mooie bilpartij, dan is er werk aan de winkel. “Goed nieuws voor vrouwen met dikkere billen; die zijn in het voordeel. Dan is het alleen nog een kwestie van shapen. Als je weinig bil hebt, moet je spiermassa opbouwen. Dat kost veel tijd.” Aan wat voor oefeningen moeten we denken? “De grootste fout die vrouwen maken, is dat ze hun benen meer belasten dan hun billen, zoals bij squatten. De kunst is om puur de bilspiergroepen aan te spreken. Een van de beste bilspieroefeningen is de hip thrust.” Lens benadrukt dat de beste resultaten voortkomen uit een goede balans tussen training, rust en voeding. Mensen vergeten het nog weleens, maar voeding is tachtig procent van het hele proces.”


Ook Samefko Ludidi bevestigt het belang van de juiste voeding voor een gezond lichaam. Als bewegings- en voedingswetenschapper deelt hij wetenschappelijk onderbouwde informatie op een leuke manier, onder andere in zijn boek De dr. Ludidi Vastenmethode. “Ik houd me bezig met voeding en beweging in het algemeen, maar vasten is wel een hype aan het worden en dat vraagt om betrouwbare informatie. Het is een middel waarmee je grip kunt krijgen op je gezondheid en kan je onder andere helpen bewuster te leven, af te vallen en je sportprestaties te verbeteren.” Voor het juiste effect kun je het beste meerdere keren per jaar onderbroken vasten. “Het is iets dat je bijvoorbeeld twee keer per jaar acht weken lang doet. Het hele jaar door onderbroken vasten kan ook, maar is in principe niet nodig.”


Wat is dat dan precies, onderbroken vasten? “Er zijn grofweg twee varianten. Bij de 16/8 methode vast je elke dag zestien uur en eet je binnen acht uur wat je normaal gesproken binnen een hele dag eet. Bij de 5/2 variant vast je twee dagen van 24 uur en eet je de overige vijf dagen normaal.” Volgens Ludidi kan, afgezien van zwangere en lacterende vrouwen, iedereen vasten; al dan niet onder begeleiding. “Mijn advies is wel om pas te starten als je een gezond eetpatroon als basis hebt, zodat je jouw lichaam binnen de tijd dat je wél eet goed voedt: delicious en nutricious. Ook is het belangrijk jouw ritme en voorkeuren betreft je feeding window, de tijd waarbinnen je eet, te leren kennen. Begin niet met onderbroken vasten voordat je je er goed in hebt verdiept. Dit is niet het nieuwste dieet dat je morgen eens spontaan kunt uitproberen. Het kan succesvol en gezond zijn, maar vraagt om goede voorbereiding.”

Delen

Journalist

Nadine Fischer

Related articles