European Media Partner

Stoppen met roken

Volgens het Trimbos-instituut doen naar schatting één miljoen rokers per jaar een poging om te stoppen met roken. Gemiddeld hebben ex-rokers 2,5 serieuze stoppogingen ondernomen in het verleden, wat dus betekent dat men vaak meerdere pogingen nodig had voor het hen lukte definitief te stoppen.

Zo’n 22% van de ex-rokers maakte ook gebruik van nicotinevervangers en andere medicatie om de stoppoging te vergemakkelijken. Deze middelen verminderen de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken en zijn er in verschillende vormen, zoals pleisters, kauwgom, tabletten en zelfs speciale sprays. Uit onderzoek blijkt ook dat het gebruik van deze middelen de kans op een geslaagde stoppoging flink kan verhogen. Deze stijgt namelijk met vijftig tot zeventig procent.


Uit dit onderzoek bleek ook dat combinaties van verschillende hulpmiddelen de kans op succes nog verder vergroten. Begeleiding door middel van gesprekken is over het algemeen effectiever dan alleen zelfhulpmateriaal. Rookt een patiënt gemiddeld meer dan tien sigaretten per dag? Dan raadt het Trimbos instituut een combinatie van medicatie en begeleiding aan.


Delen

Journalist

Related articles