European Media Partner

Stijgende aandelenkoersen zijn een wetmatigheid!

Aandelenkoersen stijgen altijd, niet van vandaag op morgen maar door de jaren heen. Vandaar dat er aan beleggers ook altijd wordt vermeld dat ze moeten beschikken over een lange horizon. Mijn dochter wilde ook gaan beleggen en vroeg mij wat te doen. Ik heb haar het verhaal verteld van de oude vrouw die op jonge leeftijd voor $30.000 aandelen had gekocht en zonder ernaar omgekeken te hebben uiteindelijk stierf als een vette miljonair. Ze wilde elke maand een bedragje beleggen en ik leerde haar hoe pensioenfondsen dat doen. Gewoon elke maand aandelen kopen, of de koersen nu hoog of laag staan, elke maand koop je bij. Ze heeft gekozen voor de 600 grootste aandelen uit de Verenigde Staten middels een ETF. Door de jaren heen is timing niet meer belangrijk, aandelen stijgen immers toch. Laat ik u de wetmatigheid uitleggen.

Inflatie is een smeermiddel voor de economie. We kunnen er wel een tijd zonder, maar uiteindelijk hebben we inflatie nodig om een economie te laten groeien. Uw geld wordt minder waard en uw bezittingen worden meer waard. Inflatie kan komen door hogere grondstofprijzen, maar ook door hogere lonen. Wanneer u een huis laat bouwen en de grondstoffen en de lonen stijgen, zal de kostprijs van het huis immers ook stijgen. 


Prijzen worden bepaald door vraag en aanbod en de vraag wordt keer op keer groter. Dat is onlosmakelijk verbonden aan de bevolkingsgroei. Na de eerste wereldoorlog, rond 1920, leefden er pakweg twee miljard mensen op aarde die zeer vruchtbaar bleken. In 1975 was het aantal mensen op onze planeet verdubbeld naar vier miljard en ondanks de éénkindpolitiek in China, een land dat goed is voor ongeveer een derde van de wereldbevolking, en andere soorten van geboortebeperkingen zal volgend jaar de grens van acht miljard wereldburgers worden bereikt. Wanneer we de deskundigen mogen geloven zal de groei tot medio 2060 blijven toenemen, vooral in Afrika. De immense groei van de wereldbevolking zorgt voor een toenemende vraag naar basisbehoeften. Denk daarbij vooral aan eten, drinken en energie. Maar ook de vraag naar woonruimte, kleding en gezondheidszorg zal de komende decennia nog flink toenemen.


De wetmatigheid van stijgende aandelenkoersen klopt. De nuance zit hem echter in het feit dat niet alle aandelen stijgen. Bedrijven kunnen van alles verkeerd doen, ze kunnen hun zaken verknoeien of zelfs frauderen. Dat zien we regelmatig en het meeste recente voorbeeld is het vastgoedbedrijf Evergrande, dat zijn beleggers zo tot wanhoop brengt dat ze zelfs publiekelijk met zelfmoord dreigen in geval het conglomeraart omvalt. 


Dat is waarom er beleggingsadviseurs zijn. Zij zijn er om u te behoeden voor beleggingen in bedrijven als Evergrande. Ze houden de vinger aan de pols en analyseren voortdurend de kansen en de gevaren. Ook de snel veranderende wereld brengt voor beleggers gevaren met zich mee. Zo bleef Kodak vasthouden aan analoge fotografie. Pas toen het bedrijf finaal aan de grond zat, trachtte het management het roer om te gooien. Dat ging uiteraard alleen met heel veel nieuw geld van aandeelhouders, zodat de bestaande aandeelhouders decennialang tegen enorme verliezen aankeken. In het geval van Kodak ging het net goed, maar dat kan ook anders. 


Een veranderende wereld biedt natuurlijk ook kansen. Neem Google of Microsoft, wie daar indertijd een paar dollar in had gestoken is nu rijk. U kent de voorbeelden zelf natuurlijk ook. Onlangs kocht ik nog aandelen Pfizer, want de wereld is door Covid-19 veranderd en de koers van het aandeel zal, hoe wrang ook, veel geld aan de vaccinaties verdienen. Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar van dit bedrijf en profiteer je daar dus van mee. Het is heel belangrijk om nieuwe trends op tijd op te pikken. In het geval van groene stroom, dient u zich af te vragen of u gaat inzetten op zonnepanelen, windenergie of waterstof. Wij zien de laatstgenoemde steeds meer terrein winnen. En wat dacht u van het toenemende aantal vegetariërs, flexitariërs en veganisten?  De opkomst van het vegavlees is dan ook niet meer te stuiten. In deze context staat Acomo, dat hierop inspeelt, al jaren op onze radar.


Beleggen is ook emotie, want de meeste mensen raken bij langdurig dalende koersen in paniek. In tijden van dalende koersen kan er echter veel geld worden verdiend en dat maakt beleggen ook nog leuk. Door vanuit de door mij gestelde wetmatigheid te redeneren kan een mislukte speculatie toch nog een goede langetermijnbelegging worden.


Geert Schaaij 

Beursgenoten.nl

Delen

Journalist

Related articles