European Media Partner
Dan Moloney, Chief Operating Officer A. Hak VOEDINGSINDUSTRIE & AGRICULTUUR

Steun in de rug om buitenlandse markten te betreden

Nederlandse bedrijven actief in de transportleidingensector (transport van aardgas, olie en overige gassen en vloeistoffen) kunnen niet om de herziene NEN 3650 heen. 

Het is de norm voor buisleidingsystemen van ontwerp, aanleg, beheer tot bedrijfsbeëindiging. Het gaat verder dan de internationale normen. “Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven”, zegt Dan Moloney. Hij is Chief Operating Officer bij A.Hak, een Nederlands bedrijf dat actief is in ondergrondse infrastructuuroplossingen. “In ons land zijn we actief met warmtenetten voor onder meer stadswarmte en geothermie. In het buitenland is veel vraag naar kennis op dat gebied en voor engineering en constructie. Nederland heeft een uitstekende reputatie in het buitenland op die gebieden.” 

De herziene NEN-norm werd in 2019 gelanceerd als reactie op veranderingen als gevolg van onder meer de energietransitie. “De samenstelling van wat er door buizen stroomt, is gevarieerder. Die variatie wordt in de nabije toekomst alleen maar groter, als bijvoorbeeld groengas, verwarmd water en waterstof steeds belangrijker worden.” 


Moloney merkt op dat veel landen de ambitie hebben om de energietransitie op deze manier vorm te geven. “Concreet zijn die nog niet.” NEN 3650 maakt kristalhelder wat bedrijven in termen van kwaliteit, levensduur, betrouwbaarheid en veiligheid aan moeten voldoen. “Door dit gelijke speelveld en het hoge kwaliteitsniveau in Nederland, hebben wij een voorsprong op het buitenland.” 

Delen

Journalist

Dan Moloney

Related articles