European Media Partner

Stabiliteit en rendement op de vastgoedmarkt

Nu de rentes op spaarrekeningen het nulpunt genaderd zijn zoeken veel mensen naar alternatieve manieren om hun vermogen te vergroten. Investeren in vastgoed kan hierbij een aantrekkelijke optie zijn.

Beleggen in vastgoed heeft namelijk een aantal grote voordelen, aldus Lucas Brons, beleidsmedewerker bij brancheorganisatie voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang. “Enerzijds is beleggen in vastgoed een van de meer waardevaste investeringen die je kunt doen. Het is relatief goed bestand tegen economische schommelingen en het risico is daarom laag. Kortom, vastgoed kent een goede risico-rendementverhouding.”


Een ander uniek voordeel aan investeren in vastgoed is het feit dat veel vastgoed op de lange termijn waardevast is. “Een huis wordt op de lange termijn gemiddeld meer waard waardoor het vaak tenminste een inflatiebestendige investering is. Daarnaast heb je het directe rendement in de vorm van de huurstromen die je maandelijks binnenkrijgt. Daardoor krijg je op korte termijn al een deel van je investering terug. Deze combinatie maakt vastgoed een interessant beleggingsobject.”


Als laatste is vastgoed ook erg concreet en zit er volgens Brons ook een menselijke kant aan. “Je investeert in iets tastbaars en zeker met woningen zit er een maatschappelijke component aan verbonden omdat je mensen voorziet in hun primaire behoefte aan huisvesting. Je levert echt iets aan je huurders.”


Dat betekent echter niet dat iedereen nu gelijk de vastgoedmarkt op moet stormen. Zonder kennis van zaken kan je je hier namelijk flink op verkijken. “Het is niet zo dat je een woning koopt voor de verhuur en je daarna achterover kan leunen”, vertelt Brons. “Er komt echt veel werk bij kijken. Het beheer moet op orde zijn, je moet je pand onderhouden, zorgen dat de duurzaamheidsregels worden nageleefd. Daarnaast moet je ook de huurders zoeken. Dit kost allemaal tijd, geld en moeite. Dat onderschat men wel eens.” Ook zit er een groot juridisch aspect aan het verhuren van vastgoed, denk bijvoorbeeld aan het opstellen van contracten en de notariskosten.


Tot slot is er ook het beleid van de overheid waar je als verhuurder rekening mee moet houden. “Er wordt ontzettend veel beleid gemaakt rondom de woningmarkt en nieuwe regelgeving kan een grote impact hebben op de belegging. Daar moet je heel waakzaam voor zijn als je investeert in vastgoed. Momenteel wordt er veel ingegrepen omdat er veel druk staat op de woningmarkt, dat speelt natuurlijk ook mee bij het investeren in vastgoed.”


Echter, als je in de huidige crisis op zoek bent naar zekerheid, dan lijkt vastgoed een goede keuze te zijn als je weet waar je moet zijn. “Natuurlijk merken we ook dat de crisis de vastgoedmarkt raakt, maar de vraag naar huurwoningen zal niet snel terugvallen. Als je dus wilt investeren in vastgoed kan nu een goed moment zijn, omdat er veel vraag is naar huurhuizen. Daarnaast blijft het feit dat vastgoed stabiel en waardevast is natuurlijk ook aantrekkelijk.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles