European Media Partner

Sporten is meer dan alleen bewegen

Dat sporten van groot belang is voor onze gezondheid is natuurlijk algemeen bekend. Maar sporten kan nog veel meer zijn dan enkel een manier om fitter te worden. Zeker voor jongeren met een beperking. 

De zestienjarige Jordan sport al acht jaar bij atletiekvereniging Sprint. “Eigenlijk doe ik hier allerlei sporten”, vertelt hij. “Hardlopen, verspringen, hoogspringen, kogelstoten. Dat vind ik allemaal heel leuk, maar hardlopen vind ik eigenlijk het leukste. En daar ben ik ook best wel goed in.”
Dit doet hij in een aangepaste vorm die past bij zijn kwaliteiten. “Eigenlijk zit het verschil hem voornamelijk in de manier van trainen”, vertelt Jordan’s moeder Jolanda, tevens bestuurslid bij Sprint. “De trainers kijken echt naar wat elke atleet aankan en proberen eruit te halen wat er inzit, terwijl ze tegelijkertijd rekening houden met de beperking. Sommige atleten hebben een aanpassing bij het verspringen of bij het rennen, maar over het algemeen sporten de atleten op dezelfde manier als ieder ander.”


Waar het vooral om gaat is dat mensen die ergens niet zo goed in zijn de kans krijgen om te kunnen sporten zonder allemaal voorbijgestreefd te worden. “Ze kunnen sporten, bewegen en samen plezier hebben, zonder dat hun beperking dit in de weg staat”, vertelt Jolanda. “Dat is zo belangrijk, ik merk dat ook echt aan Jordan.”


Voor zijn zelfvertrouwen is het sporten bij Sprint een enorme boost geweest, vertelt Jolanda. Zeker toen hij vorig jaar samen met andere Nederlandse atleten mee mocht doen aan een speciaal wereldkampioenschap in Abu Dhabi. Samen met 64 andere sporters uit Nederland nam hij deel aan het evenement, waaraan in totaal 7.500 sporters van over de hele wereld meededen. “Hij is daar twee weken geweest en ging een paar dagen eerder weg dan wij. Ook zat hij apart van ons met zijn team in een ander hotel, onder begeleiding van zijn trainers. Dat was eerst best lastig voor ons, maar ze werden zo goed voorbereid met kennismakingsweekenden. Toen we zagen hoeveel plezier hij daar had wisten we dat het helemaal goed zou komen.”


Omdat hij in Abu Dhabi veel zelf moest doen is Jordan nog zelfstandiger geworden en is zijn zelfvertrouwen enorm gegroeid. “Verspringen was vroeger altijd een dingetje”, vertelt Jolanda. “Dat durfde hij niet zo goed, maar nu doet hij dat gewoon. Ook zit hij sinds de wedstrijden in Abu Dhabi op de donderdag bij een loopgroep met atleten zonder beperking. Eerst voelde hij zich hier niet goed bij, omdat hij moeite had hier aansluiting te vinden. Hij merkte echt dat hij anders was. Maar nu zijn zelfvertrouwen zo gegroeid is, is dat helemaal geen probleem meer.”


Door het sporten bij Sprint is Jordan uitgegroeid tot een zelfverzekerde jongeman. “De sociale contacten, het bewegen en het plezier onder elkaar betekenen enorm veel voor Jordan”, vertelt Jolanda. “Iedereen accepteert elkaar en ze staan allemaal voor elkaar te juichen, zelfs voor atleten van een andere vereniging.  Ze hebben allemaal een beperking en ze zijn er allemaal voor elkaar. Dat ze samen kunnen sporten in een fijne omgeving is voor hen echt enorm belangrijk. Het geeft zelfvertrouwen, vriendschap en een hoop geluk.”


Bij Sprint leeft Jordan op. “Ik zie er al mijn vrienden, we moedigen elkaar aan bij wedstrijden en troosten elkaar als het minder goed gaat. Vooral de sfeer en de gezelligheid maken het leuk!” 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles