European Media Partner

Social shopping ontwikkelt zich razendsnel

Social media worden vooral gebruikt om content te delen, terwijl ze nu tevens het karakter krijgen van een verkoopplatform.

Neem Facebook, Pinterest en Instagram. Die hebben nu primair als rol het uitwisselen van informatie en worden in een commerciële context tevens gebruikt om naamsbekendheid te creëren en om views op de eigen website te stimuleren. Van meet af aan, vanaf het moment dat social media populair raakten, was echter duidelijk dat er meer in het vat zit. Social media hebben namelijk veel invloed op consumenten. Uit het onderzoeksrapport ‘De klant van de toekomst 2019’ blijkt dat 37% van de consumenten zich via social media laat inspireren in de aanloop naar een koopbeslissing. Vooral jongeren van nu, generatie Z, gebruiken social media voor inspiratie. Ruim 47% geeft aan dat social media een belangrijke rol spelen bij het verkrijgen van tips en ideeën. Eigenlijk is dat slechts een deel van het verhaal. Want als consumenten zich via social media laten inspireren, hoe wordt de customer journey dan verder afgewikkeld? Wat moet de consument doen om zijn aankooptraject te voltooien?


Werden social media vroeger vooral gebruikt om consumenten te verleiden tot een bezoek aan retail-, merkensites en online marktplaatsen, nu dringt zich steeds vaker een nieuw fenomeen op: een geïntegreerde koopoplossing. Zo zijn vorig jaar de Instagram Checkout en de buy button van Facebook in het leven geroepen. Zo kunnen bezoekers direct op het betreffende social mediaplatform een productkeuze maken en tot aankoop overgaan. 


Dat merken en aanbieders zich eager tonen om deze uitdaging op te pakken, ligt volledig in lijn met actuele consumenten- en internettrends. Steeds meer mensen shoppen namelijk via hun smartphone. Sterker nog, in 2018 was voor het eerst te zien dat shopping via de smartphone ten koste ging van shopping via pc of laptop. Waar consumenten bovendien waarde aan hechten, is relevantie. Content die niet interessant is, wordt gewoonweg genegeerd. Er bestaan immers altijd alternatieve tijdsbestedingen die wel interessant zijn. Verder verwacht de moderne consument vooral snelheid en gemak. Hij wil een aanbieding, een promotie of een leuke aankooptip als het ware direct in zijn schoot geworpen krijgen. En als hij dan toch al snuffelt op social media naar een interessante aankoop is het niet meer dan logisch dat de koop via hetzelfde medium gesloten kan worden. 


De toenemende populariteit van social shopping neemt ook een extra opdracht met zich mee. Aan het adres van handelaren, fabrikanten en retailers wel te verstaan. Was de e-commerce-strategie al behoorlijk complex met de verschillende online en mobiele kanalen, nu worden daar nieuwe social mediakanalen aan toegevoegd. Of er een scenario is waarin aanbieders geen eigen webshop meer hebben, maar uitsluitend via social media verkopen, is ongewis, maar in ieder geval geldt de uitdaging om daar serieus over na te denken. Wat daar generiek over valt te zeggen, is dat het onnodig is om alle social mediakanalen te selecteren. En eigenlijk ook ondoenlijk. Producten moeten vooral worden aangeboden daar waar de doelgroep zich bevindt. Ieder social mediakanaal kent zijn eigen kwaliteiten. Instagram bijvoorbeeld is vooral geschikt voor merken en producten waar de gebruiker veel inspiratie voor wil opdoen. Voor woonartikelen en mode bijvoorbeeld.


Wie een beetje rondneust op Instagram ziet dat het niet alleen bij een theoretische verhandeling blijft, maar dat verschillende merken inmiddels een producttag aan de getoonde afbeeldingen hebben gekoppeld. Wie belangstelling heeft voor de getoonde jas, sneakers, tas of ander consumentenproduct, hoeft uitsluitend nog de juiste maat te selecteren om daarna razendsnel tot een bestelling te komen.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles