European Media Partner

Snelheid en financiering: Dat is wat de energietransitie nodig heeft!

De uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen was razend spannend, vooral met betrekking tot de klimaatcrisis. Deze heeft namelijk grote en snelle veranderingen nodig. Een van de twee grote winnaars van de avond gaf aan dat de nieuwe regering socialer, progressiever en vooral ook groener moet zijn.

En ik was erg blij dat te horen”, vertelt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. “Zowel Rutte als Kaag gaven in hun overwinningsspeeches aan de klimaatcrisis een van de grootste uitdagingen te vinden die we moeten oplossen. Ik was blij verrast dit te horen, want tot dusver heb ik Rutte het woord klimaatcrisis niet vaak in de mond horen nemen. Maar het besef bij de VVD en haar leden omtrent de ernst van de klimaatcrisis is denk ik goed doorgedrongen.”


Wat daarvoor als eerste nodig is, is snelheid, gaat Van der Gaag verder. “We staan voor een groot aantal uitdagingen waarbij een nieuw regeerakkoord zeker voor de zomer gewenst is. De klimaatverandering gaat door en wat veel mensen zich niet realiseren is dat een duurzaam energieproject enorm veel tijd kost om uit te voeren. Neem bijvoorbeeld een windpark op zee, die heeft een gemiddelde doorlooptijd van tien jaar. Bouwers van een windpark hebben niet zoveel tijd nodig, maar juristen moeten vergunningen aanvragen waar soms wel eens acht jaar over heen kan gaan. In Nederland willen we deze processen heel graag korter maken, maar dat is tot dusver nog niet gelukt.”


Daarnaast kunnen burgers ook nog eens processen aanspannen tegen bijvoorbeeld een windpark. Van der Gaag: “Zo’n procedure kan zelfs doorgaan tot aan de Raad van State en dat duurt heel lang, ook omdat de wachttijd bij de Raad van State enorm lang is. Maar ik ben positief gestemd en ervan overtuigd dat deze processen sneller kunnen. In de tussentijd moeten we er rekening mee houden dat het realiseren van duurzame energieprojecten een aantal jaar kan duren. Het is dan zaak om snel beslissingen te nemen op een goede manier, want hoe je het ook went of keert investeringen in duurzame energie moeten financieel aantrekkelijk zijn. Wanneer je zowel bedrijven als de burger niet financieel beloont voor duurzame investeringen gaat niemand ze doen.”


Kleinere zonne-energie projecten zijn wel snel te realiseren. “Alleen moet je er bij zonne-energie voor zorgen dat de opgewekte elektriciteit altijd gebruikt kan worden en niet wanneer alleen de zon schijnt. Met wind en zon alleen zijn we er dus nog niet, maar het zijn wel hele belangrijke onderdelen in de energietransitie. Maar ik zie bijvoorbeeld ook nog een grote kans weggelegd voor geothermie. Hierbij wordt warmte uit de aarde gehaald, maar vervolgens moet deze warmte getransporteerd worden, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt.”


Met snelheid en betaalbaarheid van duurzame energie komen we een heel eind, besluit Van der Gaag. “Nederland geeft nu veel geld uit aan de coronacrisis en daardoor kan het idee ontstaan dat er dan geen geld meer is voor de klimaatcrisis. We moeten de coronacrisis en de klimaatcrisis echter niet als twee losse problemen zien, maar voor deze twee problemen één oplossing zien te vinden. Wanneer we investeren in duurzame energie stimuleren we én de economie en werkgelegenheid én pakken we het klimaatprobleem aan.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles