European Media Partner

Smarthome producten moeten steeds meer gaan samenwerken

Steeds meer huizen worden steeds slimmer. Voor een paar honderd euro kan je je huis al heel veel slimmer maken, door bijvoorbeeld een slimme camera of lamp aan te schaffen, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de lichten aan gaan wanneer je thuiskomt. Wat steeds vaker aan populariteit wint, ook bij de fabrikanten, is het koppelen van al deze apparaten aan elkaar. 

“Over het algemeen begin je klein”, vertelt Martijn Chel, hoofdredacteur van FWD.nl. “Door bijvoorbeeld een lamp en sensor aan te schaffen die als het donker wordt de verlichting activeren. Zo hoef je geen muren te slopen en maak je op een goedkope en gebruiksvriendelijke manier je huis slimmer. De vraag die nu steeds duidelijk zichtbaar wordt is hoe we al deze producten samen gaan gebruiken? Want is dat überhaupt wel mogelijk? Veel partijen, zoals een Ikea en Apple, zijn nu bezig om alle smarthome producten middels een gezamenlijk protocol met elkaar te laten samenwerken. Het wordt de consument op dit moment nog niet makkelijk gemaakt. Er is ontzettend veel aanbod, en het vergt tijd en energie van de consument om daarin een keuze te maken.”


Tegelijkertijd zullen veel producten van hetzelfde soort in een lage prijsklasse gaan verdwijnen, gaat Chel verder. “Tegenwoordig kun je namelijk bij bijvoorbeeld de Action ook al slimme producten kopen tegen een leuke prijs. Hierdoor vindt er fragmentatie op de markt plaats, want wat moet je nou kopen? Binnen een paar jaar verwacht ik dan ook dat veel merken het niet zullen overleven, doordat ze of de kwaliteit niet kunnen leveren of er is gewoon teveel aanbod. De bedrijven die het wel zullen overleven zijn onder andere de partijen die alle producten ondersteunen, bijvoorbeeld een smart home systeem dat een centrale rol speelt in huis. Dit systeem beheert alle slimme apparaten en verbindt ze onderling.” 


Bij nieuwbouwhuizen zie je vaak dat de slimme producten al zijn ingebouwd in een volledig ingeregeld systeem, maar dan ben je als gebruiker een groot deel van de controle kwijt. Chel: “Je kunt dan niet (eenvoudig) zelf producten toevoegen aan je slimme huis en moet vaak de installateur bellen als je iets wilt laten aanpassen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wil je een modulair smarthome dat zelf uit te breiden en naar wens aan te passen is dan kun je tegenwoordig zelf hele mooie dingen doen met verschillende platformen en hubs.”


Chel: “In landen als Japan hebben we het al kunnen zien, maar de slimme producten zullen nog veel extremer worden. Denk bijvoorbeeld aan wc-potten die weten wat jij hebt gedaan op het toilet en daarop de schoonmaak aanpassen. Verder zal er veel meer om spraakbediening gaan draaien. In de toekomst zullen we alles in huis met onze stem kunnen bedienen. En ook ons energieverbruik zal gaan communiceren met slimme producten. Zo kan een vaatwasser starten om twee uur ’s middags, wanneer de zon het sterkst is. Een slim product is niet langer alleen een lampje, maar veel meer dan dat. Het houdt ook rekening met het energieverbruik en klimaat en helpt ons huis zuiniger en duurzamer te maken.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles