European Media Partner

Slimmer, duurzamer en gezonder werken

De wereld staat op zijn kop deze dagen. Niets is meer vanzelfsprekend door het coronavirus. Plekken waar we elkaar dagelijks ontmoetten om te werken, te leren of te recreëren zijn opeens verboden gebied geworden. Alles om de verspreiding van het COVID-19 coronavirus maximaal te controleren en te voorkomen dat onze zorgsystemen overbelast raken.

Maar hoe regel je dat het dagelijkse werk of opleiding doorgaat als het gebouw of de werkplek niet meer fysiek toegankelijk is? En wie regelt dat? In deze onzekere tijden wordt een deel van het werk van facility managers opeens extra zichtbaar. Zij draaien overuren om te zorgen dat we ons ‘bureau’ kunnen oppakken en ‘op afstand’ kunnen blijven (samen)werken of leren. Moderne technieken, online faciliteiten en slim organiseren zijn de rode draad in deze onzekere tijden.  


Bijna iedereen maakt op dit punt nu een enorme leercurve door. Een ontwikkeling die een blijvende impact heeft. Het inspelen op ontwikkelingen in de werkomgeving heeft continu de aandacht van facility managers. Het is namelijk hun dagelijks werk om gebouwen en werkplekken ‘slimmer’ te maken en ‘effectiever’ te gebruiken. Om met big data bij te dragen aan een gezond binnenklimaat waardoor medewerkers productiever zijn en het ziekteverzuim daalt. Om met slimme i-beacons en apps te helpen bij het vinden van je collega’s of te zorgen voor een welkome ontvangst. 


Maar ook, en zeker niet in de laatste plaats: de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Technologie helpt bijvoorbeeld om op basis van gebruik en andere parameters te bepalen wanneer in welke ruimte de verlichting of de verwarming aan- of uitgezet moet worden en hoe we de benutting van onze gebouwen kunnen verbeteren. Daarmee maken we gebouwen duurzamer en gaan we verspilling tegen. Redelijk essentieel in deze periode waarin we onze kantoren niet gebruiken. 


De verduurzamingsopgave voor de gebouwde omgeving blijft. Facility managers spelen daarin een belangrijke rol. Als geen ander weten zij dat de footprint van organisaties vooral wordt bepaald door gedrag. Wettelijk verplichte energielabels voor gebouwen zeggen niets over het daadwerkelijk energieverbruik in een gebouw. Inzicht in gedrag van gebruikers en slimme technologieën helpen bij het verminderen van het energieverbruik en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Data helpt ons de inkoop beter in te richten en daarmee onze afvalstroom te beperken. Digitalisering is essentieel voor de transitie naar een circulaire economie. Met slimme tools kun je gedrag van gebruikers verder beïnvloeden en maak je dienstverleningsconcepten mogelijk zoals duurzame mobiliteitsconcepten, schoonmaken op basis van gebruiksintensiteit of het vervangen van kantoormeubilair op basis van zitintensiteit. 


Virus of geen virus, facility managers houden zich iedere dag bezig met de innovatie van de werkomgeving en dragen op alle niveaus in de organisatie bij aan oplossingen. Samen met ons zorgen zij ervoor dat we slimmer, duurzamer en gezonder kunnen werken. Dat is goed voor organisaties, voor hun medewerkers en goed voor een duurzamere wereld van morgen.Yvette Watson, 

Voorzitter van de Expertgroep Circulaire & Inclusieve Economie van FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein 

Delen

Journalist

Related articles