European Media Partner

Slimmer bouwen

3 vragen aan Bas Ambachtsheer, Directeur Croon Wolter & Dros  

 

Waar ligt volgens u de uitdaging bij smart buildings? 

“Ons hoofdkantoor is vorig jaar volledig gerenoveerd met zeer duurzame en intelligente - smart building – toepassingen. We hebben een modulair plafond, modulaire distributiebanen en energiecentrale ontwikkeld. In het plafond zitten speciale lampen waar sensoren in zitten. Je hoeft de armatuur niet te vervangen bij een renovatie. Het gebouw wordt slimmer. Het licht gaat aan als het nodig is, het meet de bezettingsgraad van het gebouw en de CO2-uitstoot. Prima. De uitdaging is hoe je de informatie terugkoppelt naar de gebruikers. Centraal staat: wat is de echte vraag van de klant?”

 

Hoe wilt u dat bewerkstelligen?

“De uitdaging ligt bij ‘simpel’ data. Je kunt als gebouwbeheerder honderd technische en slimme toepassingen in een gebouw aanbrengen, maar enkele zijn al voldoende. Zoals een koppeling te maken tussen het onderhoud en het gebruik van het gebouw. Het doel is een dynamisch onderhoudssysteem in plaats van statisch. Zo kun je bezettingsgraden afwijken van hetgeen je hebt ingeprogrammeerd. Een dynamisch systeem ondervangt dat.”

 

Wordt dit al in de praktijk toegepast? 

“Met onze partners hebben we bij 18 gebouwen dynamische besturing toegepast. We moeten geen energie besparen. Nee, we moeten zorgen dat de installaties gaan draaien naar de echte energievraag. Dan draaien componenten niet te veel, en is er dus minder onderhoud nodig en bespaar je energie.”

Delen

Journalist

Mark van Seggelen

Related articles