European Media Partner

Slimme woningen zijn veilig, kostenefficiënt en duurzaam

Nederland is een innovatief land wanneer het om digitale oplossingen gaat, maar bij het verslimmen van ons huis blijven we nog achter op andere landen. Toch zouden we daar wel meer op moeten inzetten, willen we onze huizen echt toekomstbestendig maken.

“De tech-liefhebbers hebben vaak wel smart home oplossingen zoals een Sonos speaker en geautomatiseerde lichten, maar deze oplossingen staan over het algemeen los van elkaar”, vertelt Marijn van der Wal, eigenaar van een smart home start-up. “De toepassingen worden niet met elkaar gekoppeld, waardoor je alles alsnog apart van elkaar in moet schakelen.”


Op kleinere onderdelen is de bouw, voor wat betreft de gevel, in ons land ook al heel ver, stelt Van der Wal. “Dus als er een scharnier of een cilinder in een slot slimmer gemaakt kan worden, dan doen we dat ook. Maar al deze oplossingen vormen nog niet één geheel. In Amerika zijn ze hiermee al een stuk verder. Daar is een slimme woning niet uitgerust met een klein stukje tech, maar zijn alle functionaliteiten die slimmer kunnen aan elkaar gelinkt. Hier krijgt de installateur een heel pakket aan software mee die doorheen het hele huis geïmplementeerd wordt. Alle slimme oplossingen zijn hier aan elkaar gekoppeld.”


Wat men in Nederland nog niet inziet, vertelt Van der Wal, is hoe de koppeling van deze producten kan leiden tot kostenefficiëntie en verhoogde duurzaamheid van een gebouw. “Bedrijven die zich bezighouden met duurzame woningen zijn nu heel erg gericht op zonne- en windenergie, maar waarom koppelen we dat niet gelijk aan slimme woonoplossingen? Als je nu een slimme oplossing in je woning wilt laten bouwen gaat de meter al snel lopen en kan het uren duren voordat het allemaal geregeld is. Als je alles aan elkaar koppelt ga je op termijn echter besparen en kan je efficiënter te werk gaan. Ook ga je beter om met het product. Denk bijvoorbeeld aan slimme sloten. Je sleutels raak je regelmatig kwijt, maar je telefoon heb je eigenlijk altijd bij je en raak je zelden kwijt. Een slim slot hoef je maar een keer te installeren en kan dan voor een hele lange tijd meegaan. Je kan dus de waste verminderen door slimme oplossingen in te zetten en daardoor wordt de natuur minder belast, want er hoeven minder producten gemaakt te worden.”


Daarnaast zijn slimme oplossingen ook nog een stuk veiliger. “Aanbieders van smart home oplossingen houden zich continu bezig met veiligheid en hackability”, stelt Van der Wal. “Er zijn nu vooral discussies over ‘third party’ tussenkomst, waarbij iemand met hacksoftware in de buurt van je auto gaat staan wanneer jij deze opent, of bij je huis wanneer je de sleutel op tafel hebt gelegd. Deze kan met die software dan de code uitlezen en daarmee de sloten openmaken. Echter, dat kan nu voorkomen worden door de software zo te ontwikkelen dat de code elke keer als je de deur open wilt maken verandert. De hacker heeft dan dus niets aan de code die deze uitgelezen heeft, dus dat maakt het heel veilig. Hiermee kan je ook nagaan wie er aan je deur probeert te komen en wanneer er iemand binnenkomt. Dat maakt zo’n slim systeem heel veilig.”


Reden genoeg om slimme woonoplossingen groots uit te gaan rollen dus. Echter, voor het zover is moet de markt wel mee in deze beweging. “De bouw staat voor allerlei grote uitdagingen, waaronder de vraagstukken omtrent stikstof en PFAS”, vertelt Van der Wal. “Aan de andere kant heb je de consument die vooral zijn energierekening laag wil houden. Ik al deze uitdagingen kan domotica een belangrijke rol spelen. Om dat te laten slagen moeten ontwikkelaars van dit soort slimme systemen de samenwerking aangaan met de bouw en de installateursbranche. Als uiteindelijk de hele markt overgaat op smart home oplossingen dan wordt het ook een stuk effectiever en efficiënter qua kosten.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles