European Media Partner

Slimme samenleving

Of je nu een grote stad bent of een klein dorp, in elke gemeente spelen data en technologie een rol. Als we het over Smart Cities hebben, dan hebben we het dus niet alleen over wereldsteden. Ik noem het de slimme samenleving. Die werpt nieuwe vraagstukken op.

Wie doet zijn voordeel met al die big data die beschikbaar komt? Welke groep moet juist beschermd worden? Hoe gaan we om met shared servicediensten zoals Airbnb en Uber? Dat vraagt om passende regelgeving over veiligheid, eigendom, werkgeverschap. Het dwingt ons na te denken over de vraag welke waarden we in onze samenleving belangrijk vinden. De verantwoordelijkheid om deze transformatie in goede banen te leiden ligt grotendeels bij het openbaar bestuur. Wij moeten kaders stellen, reguleren en handhaven, zodat iedereen de vruchten kan plukken van die nieuwe informatiesamenleving.  

 

Veel gemeenten investeren in innovatie. We onderzoeken de toepassingen van technologieën en toetsen in de praktijk wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor onze gemeenten. Zo staan in Utrecht laadpalen die worden opgeladen met zonne-energie, hebben we gratis wifi in de binnenstad en een digitaal parkeersysteem voor fietsers. Een ander mooi voorbeeld vind ik het Eindhovense uitgaansgebied Stratumseind, dat met behulp van sensoren op lantaarnpalen een stuk veiliger is gemaakt. Wat we daarvan geleerd hebben, is dat we goede afspraken moeten maken over privacy. De Vereniging Nederlandse Gemeenten pleit ervoor dat er spelregels komen die bepalen hoe overheden en leveranciers van technologieën met data omgaan. Hier zit voor de toekomst de grootste uitdaging. 

 

Eind maart bezoek ik de Smart City Summit & Expo in Taiwan, waar steden van over de hele wereld laten zien wat ze hebben ontwikkeld. Je ziet dat Nederland nog steeds bij de koplopers hoort. Dat is goed voor het bedrijfsleven, goed voor ons als overheid. De ontwikkelingen gaan razendsnel, als je niet bijblijft word je ingehaald. Daarom is het van groot belang om elkaars ervaringen en kennis te blijven delen.De Vereniging Nederlandse Gemeenten speelt hier als kennismakelaar en belangenbehartiger een belangrijke rol in. Ik roep het kabinet en het bedrijfsleven op om zich bij ons aan te sluiten. Want een slimme samenleving maak je samen. 

 

 

Jan van Zanen, Burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten

Delen

Journalist

Related articles