European Media Partner

Slimme lichtoplossingen stimuleren werkmotivatie

Er is meer aandacht nodig voor de invloed van kunstlicht op onze werkomgeving. Ondernemers beseffen dat de kwaliteit van de werkplek invloed heeft op motivatie. Daarbij gaat het over de werkoppervlakte van het bureau bijvoorbeeld, terwijl er te weinig kennis bestaat over lichtinval of gebruik van kunstlicht.

Toch is dit beeld wel aan het kantelen. Onder de noemer Human Centric Lighting wordt er steeds meer onderzoek uitgevoerd naar de invloed van licht op het welbevinden, prestatie en de gezondheid van mensen. Wetenschappers zijn wereldwijd druk in de weer om te ontdekken hoe slimme sturingen, sensoren en regelbare kunstverlichting effect hebben. En tegelijkertijd komen er vanuit de industrie steeds meer innovatieve lichtmanagementystemen beschikbaar met het oogmerk om ons welzijn te verbeteren.

 

Bianca van der Zande, human centric lighting-specialist bij lichtaanbieder Signify (voorheen Philips Lighting) weet daar volop over mee te praten. Ze vertelt dat er nog geen afrondende conclusie valt te geven wat betreft de invloed van kunstlicht, maar er worden wel stappen voorwaarts gemaakt. “Het is evident dat licht gedurende dag een rol speelt in de vitaliteit en het slaap-waak ritme van mensen. Door de veranderende levensstijl die zich tegenwoordig voornamelijk binnen afspeelt, krijgen mensen niet meer voldoende lichtvoeding voor de ondersteuning van het slaap-waak ritme. Bovendien speelt licht een belangrijke rol op de beleving van de ruimte en daarmee werkplek tevredenheid. Er bestaat een aantoonbare link van werkplek tevredenheid met meer toewijding aan ons werk en mindere verzuimdagen.”

 

Twee trends zijn van invloed op de groeiende aandacht voor de rol die kunstlicht kan spelen op voldoende lichtvoeding alswel op de beleving van de ruimte. En die kun je vangen onder de termen Spectral Tuning en Spatial Light Distribution. Deze begrippen zijn ondertussen van grote invloed op de ontwerpen van lichtmanagementsystemen, waarbij rekening wordt gehouden hoe de verschillende lichtbronnen in een ruimte de ervaring van die omgeving beïnvloedt en tegelijkertijd voldoende licht dat nodig is voor onze gezondheid. Driedimensionale lichtontwerpen, waarbij rekening wordt gehouden met inkomend zonlicht, seizoen, ruimtebeleving en persoonlijke voorkeur, kunnen daarmee bijdragen aan een prettige en gezonde werkomgeving. 

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles