European Media Partner

Slimme huizen hebben de toekomst

Het licht vergeten uit te doen? Of je bij het verlaten van je huis afvragen of je de kraan wel goed hebt dichtgedaan? We hebben allemaal weleens last van dit soort vergeetachtigheid. We vergeten vaak de standaard handelingen, die we dagelijks doen. Een domotica schakelaar kan dit soort ongemakken voorkomen.

We zijn tegenwoordig meer dan ooit ‘connected’. We houden onze telefoon 24/7 in de gaten, maar vergeten daarbij weleens elkaar of waar we op dat moment mee bezig zijn. Met smart home oplossingen kun je er niet alleen voor zorgen dat je deze ongemakken veel gemakkelijker kunt oplossen, maar je kan je huis ook nog eens duurzamer maken. Met een domotica schakelaar heb je een extra paar ogen die dag en nacht voor je werken. 


Domotica wordt ook wel ‘smart home’ genoemd en betreft de combinatie van apparaten en software die specifieke taken in en rond de woning kunnen overnemen. Denk bijvoorbeeld aan lampen die automatisch aangaan als je wekker afgaat of rolgordijnen die automatisch naar beneden gaan als het buiten donker wordt. Toch zijn beide niet helemaal hetzelfde. Een huis is pas een ‘smart home’, wanneer het (domotica) systeem zelf meedenkt over wat er moet gebeuren. Een beveiligingscamera waarvan u de beelden kunt zien op uw tablet is domotica, maar een bewegingssensor die een waarschuwingsbericht stuurt bij onraad, dat is ‘smart home’. Volgens de website duurzaamnnieuws.nl worden domotica oplossingen vaak geassocieerd met veiligheid en bewaking, maar er is nog veel meer mogelijk. Met slimme detectie kun je veel energie besparen in je huis. Zo kun je de temperatuur verlagen in je huis, wanneer je het huis verlaat. Ook voor buiten kan domotica oplossingen bieden. Zo kan een lichtsensor bij zonsondergang de rolluiken sluiten. Dit is niet alleen veilig, je bespaart ook nog eens stookkosten, doordat de kou het huis niet kan binnenkomen. Daarnaast kun je met sensoren inbrekers buitensluiten, de kat detecteren wanneer deze thuiskomt en de warmte binnenhouden in het huis. Sensoren nemen dus veel werk uit handen waardoor je je tijd aan andere dingen kunt besteden en je je minder zorgen hoeft te maken. 


Gelukkig betekent dit niet dat er straks overal kabels in je huis te vinden zijn. Veel smart home apparaten en accessoires werken draadloos. Er is, afhankelijk van het apparaat, wel een stroomaansluiting nodig. De communicatie van en tussen de verschillende apparaten werkt draadloos via de wifiverbinding. Een centraal domotica systeem wordt direct aangesloten op de wifirouter en kan vervolgens draadloos communiceren met de domotica apparaten in het huis. Je huis veiliger, comfortabeler en duurzamer maken kan met domotica producten en diensten. Bedenk je bij de eerstvolgende keer dat je vergeten bent of je de verwarming hebt uitgedaan voordat je op vakantie ging of een domotica systeem iets voor jou kan zijn. Volgens de website van Essent is het belangrijk om bij interesse in een domotica systeem eerst de mogelijkheden te verkennen. Maak bijvoorbeeld eerst een lijstje van wat je zou willen automatiseren in huis. Het is verstandig om een domotica systeem aan te schaffen dat je gemakkelijk kunt uitbreiden. In de toekomst zullen er alleen maar meer mogelijkheden zijn en zo kun je in de toekomst meerdere apparaten aansluiten op het domotica systeem. En laat de eventuele (hoge) kosten je niet afschrikken, maar kijk vooral naar wat het oplevert aan gemak, veiligheid en energiebesparing.  

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles