European Media Partner

Slimme én duurzame gebouwen op een onafhankelijk open cloud platform

Wat is een slim gebouw? Dit kunnen voor uiteenlopende gebruikers verschillend worden geïnterpreteerd. Een slim gebouw is in alle gevallen een gebouw dat technieken gebruikt om de mensen die het gebouw gebruiken te helpen bij het gebruiksgemak en beleving. Een slim gebouw is ook een duurzaam gebouw door realtime monitoring en het toepassen om beheer te optimaliseren.

Door alle data bronnen van verschillende technieken leveranciers onafhankelijk met elkaar te verbinden kun je data omzetten naar informatie en met deze informatie processen en diensten optimaliseren.


“Bij het gebruiksgemak van een gebouw kun je bijvoorbeeld denken aan de manier waarop je binnenkomt”, vertelt Marcel Lenters, algemeen directeur bij MPL. “Kun je bijvoorbeeld met een QR code binnen? Dit gecombineerd met werkplek reservering ? Zeker in deze periode is het fijn te weten dat wanneer je naar kantoor mag het niet te druk is. Of wordt de luchtkwaliteit gemeten in de ruimte waar jij werkt wat ervoor zorgt dat de gebruiker in een prettige werkomgeving kan werken. Of om te weten hoe vaak een bepaalde ruimte is gebruikt?” 


Als gebouw eigenaar of beheerder wil je realtime inzage in de performance van een gebouw, aldus Lenters. “Dit zorgt voor een beter beheer, inzage in storingen en afwijkingen waar je op kunt sturen. Voorbeeld hiervan is levert het klimaat de juiste lucht afgestemd op het gebruik of levert deze installatie de klok rond?” 


Het aansluiten van verschillende technieken van een gebouw op het Cloud platform zorgt ervoor dat je alles op één plek, een onafhankelijk platform, kan beheren, gaat Lenters verder. “De eigenaar van het gebouw is ook eigenaar van de gebouw gebonden data.


Binnen een gebouw
kunnen alle technieken die zijn ontsloten op het platform als dienst lokaal worden beheert maar ook worden doorgeschakeld naar een controlroom ingeval van calamiteiten of gedurende de uren dat er geen bezetting op locatie nodig is. De aangesloten gebouwen zijn ontsloten op een Azure cloud die conform de hoge security eisen is ingeregeld en daarbij volledig is gesloten. Al deze verbindingen worden permanent gemonitord. Veiligheid van verbindingen staan hoog in het vaandel. Zo blijft data altijd beschermt tegen eventuele buitenstaanders die er, zonder toegang, bij willen komen.” 


Met alle informatie en data in een onafhankelijk cloud platform kun je een optimalisatie creëren, maar ook nog eens zorgen voor een toegankelijk , veilig en duurzaam “slim” gebouw met een eigen data historie, besluit Lenters.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles