European Media Partner

Sjaak Bisseling: Vele miljoenen besparen door hout te herstellen in de waterbouw.

Met haar unieke gepatenteerde Protekta Aqua® methodes weet Protekta houten kunstwerken zoals bruggen, sluisdeuren, geleidewerken, steigers e.d. constructief te herstellen en de levensduur met tientallen jaren te verlengen. Vanaf de luchtwaterlijn komt er zuurstof bij het hout en kan er aantasting ontstaan. Wanneer dit gebeurt bij waterbouwwerken worden deze over het algemeen volledig vervangen, terwijl dat niet nodig is. Het herstellen van deze houten waterbouwwerken is namelijk milieuvriendelijker en een stuk goedkoper.

“Stel je voor, je hebt een paal van twintig meter waarvan drie meter boven water uitkomt”, vertelt Sjaak Bisseling, algemeen directeur bij Protekta. “Dan is er dus maar een heel klein deel van het hout dat aangetast wordt. Als je dat in zijn geheel gaat vervangen, zoals nu vaak het geval is, dan gooi je zeventien meter goed hout weg en dat is ontzettend zonde.”


Bisseling pleit daarom voor herstellen in plaats van vervangen. “Hout is veel duurzamer dan staal, beton en composiet, welke vaak worden gebruikt als er een waterbouwwerk vervangen wordt. Het kost enorm veel extra energie om deze materialen te vervangen. Voor hout is dat percentage veel minder en de productie van hout filtert juist CO2 uit de lucht, in plaats dat het enorme ladingen CO2 uitstoot. Zeker als het niet nodig is om een compleet nieuw bouwwerk te plaatsen. Als wij een houten waterbouwwerk herstellen kan deze nog tientallen jaren mee.”


Daarnaast levert herstellen ook een enorme kostenbesparing op. “Het plaatsen van een nieuwe brug kan de overheid zo maar een paar ton kosten”, stelt Bisseling. “Terwijl onze herstelwerkzaamheden makkelijk voor de helft of minder van die prijs gedaan kunnen worden. Als je dat over het hele land uitsmeert, kunnen er dus vele miljoenen euro’s bespaard worden.”


In aanbestedingen wordt duurzaamheid vaak als pluspunt gepresenteerd, maar niet als vereiste. Overheden kunnen een score of een limiet hangen aan de hoeveelheid CO2-uitstoot/LCA-berekeningen. Op deze manier kunnen gemeentes duurzaamheid makkelijker meewegen in de beoordeling van een aanbesteding en verandert duurzaamheid van een leuke extra, in een vereiste. Door te herstellen in plaats van te vernieuwen werkt Protekta mee aan een meer duurzame toekomst.


“Klinkt logisch dus, maar toch blijft de overheid nog achter”, stelt Bisseling. “Vervangen lijkt vaak beter dan herstellen, omdat je dan een compleet nieuw product neerzet. Men gaat ervan uit dat een nieuwwerk van staal of beton veel langer mee zal gaan, terwijl dat juist niet het geval is. Gelukkig komen steeds meer overheden hier nu ook achter en willen ze steeds meer met hout gaan werken. Uiteindelijk is dat duurzamer voor het milieu en beter voor de portefeuille.”


Protekta heeft 3 octrooien in het bezit:

Octrooi1: De houtherstelmethode, vaak ter hoogte van of boven de luchtwaterlijn. Hierop zit 30 jaar garantie

Octrooi 2: De Jacket-methode, hierop zit 50 jaar garantie

Octrooi 3: De koppel/vernieuw-methode van palen, hierop zit 50 jaar garantie.

( Met deze methode won Protekta de Infratech Product Innovatieprijs 2021! )


Delen

Journalist

Related articles