European Media Partner

Scholen bieden kinderen een veilige haven

Het afgelopen jaar hadden we meermaals te maken met lockdowns. De scholen sloten en we moesten massaal thuis les gaan geven. Vervelend, maar hier in Nederland hebben we gelukkig de middelen om dat goed te laten verlopen. In ontwikkelingslanden gaat het er vaak heel anders aan toe.

Net zoals in Nederland hadden ook ontwikkelingslanden te maken met de gevolgen van de coronapandemie. Er werden lockdowns afgekondigd en de scholen sloten massaal hun deuren. Met alle gevolgen van dien. Ouders in ontwikkelingslanden zijn zelf vaak niet naar school geweest en hebben de kennis noch de tijd om hun kinderen les te geven. Immers, ze moeten zelf gewoon werken om voor hun gezin te kunnen zorgen, anders komt er geen eten op tafel.


Tijdens de pandemie hebben verschillende organisaties zich ingezet om kinderen toch van onderwijs te voorzien. Bijvoorbeeld door radio-uitzendingen waarin lesgegeven werd en waarin tips werden gedeeld zodat kinderen hun huiswerk thuis konden blijven doen. Ook werden er gesprekken met de ouders gevoerd om te zorgen dat zij het belang van scholing voor hun kind zouden inzien. Er waren zelfs docenten die per sms contact hielden met ouders en leerlingen. Door kinderen en hun ouders bij het onderwijs te blijven betrekken hoopte men dat zij na het hoogtepunt van de crisis ook weer terug naar school zouden komen.


Toch waren er veel kinderen lange tijd verstoken van onderwijs, want niet iedereen had hiervoor de juiste middelen. En dat heeft grote gevolgen. Kinderen werden tijdens de lockdowns geacht te gaan werken om hun ouders te ondersteunen. Ook werd er door de hulporganisaties een enorme toename in het aantal kindhuwelijken geconstateerd, want de ouders probeerden er alles aan te doen om de eindjes aan elkaar te knopen in een economisch slechte tijd. Vooral voor meisjes was het sluiten van de scholen een groot risico. Zo bleek uit onderzoek van de hulporganisaties dat het aantal tienerzwangerschappen in Kenia tijdens de lockdown toenam met maar liefst veertig procent.


Tijdens het hoogtepunt van de crisis gingen anderhalf miljard kinderen wereldwijd niet naar school, zo blijkt uit onderzoek van Unesco, maar ook nu de scholen op veel plekken weer open zijn, zijn de problemen niet voorbij. Ruim 23 miljoen kinderen en jongeren zijn nu de scholen weer open zijn niet teruggekeerd naar school. Bijvoorbeeld omdat ze nu getrouwd zijn, een kind hebben, hun ouders moeten bijstaan door te werken, maar ook omdat ouders bang zijn dat hun kinderen op school corona oplopen.


Hulporganisaties zetten zich daarom, samen met de lokale bevolking, dagelijks in om ouders bewust te maken van het feit dat school juist een veilige omgeving is voor hun kinderen. Het geeft structuur aan hun leven, maar zorgt er ook voor dat ze niet in onveilige situaties terechtkomen omdat ze niet goed voorgelicht zijn over bijvoorbeeld de gevaren van onbeschermde seks. Scholing heeft enorm veel effect op de kansen van kinderen nu en in de toekomst, zo meldt ook de Rijksoverheid. Ze leren hier naast lezen, schrijven en rekenen namelijk ook over klimaatverandering, hygiëne en andere belangrijke zaken die spelen in de wereld. Goed onderwijs is de sleutel tot duurzame ontwikkeling en zorgt ervoor dat mensen een hoger inkomen en een betere gezondheid hebben. Daarom wordt er wereldwijd gewerkt aan beter onderwijs, zoals ook vastgesteld is in de Sustainable Development Goals. Om in de huidige tijd ook de ouders gerust te stellen wordt er alles aan gedaan om juist op scholen toegang tot schoon water te realiseren, mondkapjes aan te bieden en afstand te houden. Zo kunnen alle kinderen veilig naar school en hun kansen voor de toekomst verbeteren, ook in coronatijd.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles