European Media Partner

Schenken of nalaten? Denk ook aan musea!

Wanneer je nadenkt over een schenking of nalatenschap, is het eerste wat in je opkomt misschien niet een museum. Toch zijn ook musea goede doelen die, zeker in deze tijd, onze steun goed kunnen gebruiken.

Musea zijn voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van particulieren. “Dat is de kaartverkoop, de verkoop uit de winkel, maar ook de Vrienden van het Rijksmuseum en schenkingen”, stelt Jorien Huisman, hoofd particuliere schenkingen bij het Rijksmuseum. “Zeker nu musea minder bezocht kunnen worden, zijn particuliere begunstigers van groot belang voor musea. Het Rijksmuseum is ontstaan door particulieren die het belangrijk vonden dat er een museum kwam waarin kunst en geschiedenis van Nederland bewaard zou blijven, en ook nu zijn die schenkingen hard nodig om het hoofd boven water te houden.” 


Jorien Huisman (links) en Mado Akkersdijk (rechts)


Wat men vaak niet beseft, is dat het Rijksmuseum voor een groot deel bestaat uit giften van weldoeners, groot en klein. “Als je alle werken weg zou halen die dankzij begunstigers in het museum zijn, dan hou je een bijna leeg museum over”, vertelt Mado Akkersdijk, die voor het Rijksmuseum verantwoordelijk is voor schenkingen van objecten. “Musea hebben zelf een zeer beperkt budget, en zeker nu, dus we zijn afhankelijk van giften. Alleen op die manier kunnen musea hun collectie blijven verrijken en hun werk blijven doen.” 


Naast het verwerven van objecten wordt het geld dat geschonken wordt besteed aan educatie, tentoonstellingen, onderzoek en restauratie. “Eigenlijk worden er heel veel projecten gefinancierd door particulieren”, vertelt Huisman. “En veel aanstellingen van restauratoren en conservatoren zijn mogelijk gemaakt door begunstigers.”


Het is ook mogelijk om aan een specifiek doel te schenken. Zo zijn er schenkingen specifiek voor geschiedenis of restauratie van zilveren objecten. Stichting Saphir, opgericht door een particulier, heeft het Junior Fellowship programma mogelijk gemaakt. Leerlingen van VMBO tot VWO die een profielwerkstuk moeten schrijven krijgen de kans om binnen het Rijksmuseum een masterclass te volgen en onderzoek te doen. “Op deze manier kunnen alle kinderen in aanraking komen met kunst en geschiedenis”, vertelt Huisman. 


“Leerlingen kunnen bijvoorbeeld onderzoek doen naar een werk in de collectie en er zit ook een wedstrijdelement aan, omdat het beste onderzoek en presentatie uiteindelijk een studiebeurs wint” vertelt Huisman.


“Uiteindelijk maakt kunst iets in je los”, zo is de initiatiefnemer van Stichting Saphir van mening, “maar dan moeten kinderen wel de kans krijgen om hiermee in aanraking te komen. Uiteindelijk moet kunst beschikbaar zijn voor iedereen en niet alleen voor een kleine groep.”


“Elke schenking, groot of klein, is meer dan welkom. Je wordt door Akkersdijk en Huisman persoonlijk betrokken bij jouw project en bij het Rijksmuseum. Je kunt echt zien hoe je schenking terecht komt en dat maakt het heel bijzonder.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles