European Media Partner

Schaarste maakt van vastgoed een interessant beleggingsobject

De huizenprijzen van zowel huur- als koopwoningen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en ondanks de corona-epidemie is de verwachting dat er ook dit jaar weer een prijsstijging van tien procent zal optreden.

Die hoge huizenprijzen zijn een gevolg van de lage hypotheekrente, maar ook van de schaarste aan woningen en overig vastgoed. “Juist door die lage rente in combinatie met een structureel tekort zijn woningen een interessant beleggingsobject”, aldus Wijnand Groenen, commercieel directeur van Meerdervoort Vastgoedfondsen. “De kans op leegstand is klein, zeker in grote steden, omdat er altijd behoefte is aan woonruimte in de buurt van werkgelegenheid."

Door de stijgende inflatie en de slechte spaarrentes wil men nu investeren in waardevaste objecten, stelt Groenen. “De Europese Centrale Bank drukt momenteel heel veel geld bij om de gevolgen van de coronamaatregelen te ondervangen. Als de hoeveelheid geld verdubbelt krijg je uiteindelijk op langere termijn inflatie en daardoor gaan de prijzen stijgen. Je kan nu meer kopen met je geld dan dat je over een half jaar kan, daarom is het een goed idee om nu in te stappen in een vastgoedfonds."Veel mensen kijken volgens Groenen bij het investeren in vastgoed niet altijd naar het directe (cashflow-)rendement van een investering in vastgoed. “Men gaat er vooral vanuit dat het pand de komende jaren zal stijgen in waarde, maar als je geen winst maakt op de verhuur, ben je er bij verkoop aan het eind alsnog meer aan kwijt dan je er aan overhoudt.”Daarom is het voor een stabiele groei belangrijk dat je een vastgoedfonds kiest dat inzet op een gespreide portefeuille en dat je er zeker van kunt zijn dat de huurinkomsten goed zijn. “Bijvoorbeeld door meerdere units te kopen tegen lagere huurprijzen. Als je investeert in vastgoed doe je dat voor de lange termijn. Waardestijging is dan een bonus, maar vooral de huurinkomsten zorgen voor een goed rendement. Daarnaast is het bij de keuze voor een vastgoedfonds erg belangrijk om te kijken naar je zekerheden. Heb je bijvoorbeeld als belegger een eerste hypotheekrecht of worden de andere schuldeisers, zoals de bank, eerst betaald en sta jij achteraan in de rij.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles