European Media Partner

Samen werken aan een korte, duurzame voedselketen

Consumenten gaan steeds bewuster om met hun voeding, maar dit wordt ze niet altijd makkelijk gemaakt. Door je producten rechtstreeks bij de boer te kopen eet je gezonder, maar help je ook mee een betere voedselketen te realiseren.

In 2013 kwam Stijn Markusse, oprichter van Boerschappen, een bedrijf dat maaltijdboxen levert met ingrediënten die rechtstreeks van de boer naar de consument worden gebracht, erachter dat de producten in de supermarkt minder gezond waren dan hij altijd gedacht had. “Mijn vriendin, Stéphanie, tevens mede-eigenaar van het bedrijf, moest in 2013 een medisch dieet volgen en mocht geen suiker eten. Toen we de etiketten in de supermarkten gingen lezen schrokken we daar best wel van. In een heel groot deel van de bewerkte producten zaten suikers of andere ongezonde toevoegingen. Zelfs in dingen waar je het helemaal niet van verwacht, zoals vleeswaren en sauzen.”


Daarom besloten Stéphanie en Stijn hun eten rechtstreeks bij de bron te gaan halen. “En we waren niet de enige die hier interesse in hadden, want al snel wilden ook onze vrienden aanhaken en bleek dat steeds meer mensen bewust wilden eten.”Bij de boer
vind je oplossingen voor een hoop problemen met onze voeding, stelt Stijn. “De producten van deze kleinschalige boeren zijn niet hyperbewerkt, zijn gezond en zijn op een verantwoorde manier geteeld. Omdat de producten rechtstreeks vanaf de boer naar de consument gaat blijft de keten kort en dat zorgt voor een gunstige impact op de bodem, de lucht, het water en de biodiversiteit in ons land. Immers hoeven de producten niet meer de halve wereld over te reizen en worden er geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Ook wordt er echt een samenwerking met de boeren gerealiseerd, waardoor zij ook kansen te krijgen om duurzamer landbouw te bedrijven.”


Maar zonder de consument kom je nergens, en om de consument zo ver te krijgen dat ze de supermarkt achter zich laten, moet je eten van de boer wel aantrekkelijk maken. “Dat betekent dat het makkelijk moet zijn, maar zeker ook lekker”, vertelt Stijn. “Je moet dus echt werken met lekkere, simpele seizoensgebonden recepten. Wij werken daarom bijvoorbeeld samen met Ruud Wirken, voormalig chefkok van de Breda Groep, die voor ons recepturen ontwikkelt met de verse producten van onze boeren. Als je het de consument makkelijk maakt en producten aanbiedt die passen bij hun levensstijl, dan willen zij met liefde overstappen op gezonde, lokale en seizoensgebonden producten. Je werkt dan echt samen aan een voedselketen die deugt.”


En die korte voedselketen is enorm belangrijk voor een betere wereld. “Hoe meer mensen hun voeding direct bij de boer halen, moe meer boeren de overstap kunnen maken op nóg betere landbouw. En dat kan leiden tot hogere voedingswaarden en meer natuurherstellende landbouw. Dat is goed voor de gezondheid en het landschap, maar zeker ook voor onze planeet.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles