European Media Partner

‘Samen ervoor zorgen dat scholen veilige luchtventilatie hebben’

Schone lucht is essentieel. Het afgelopen jaar heeft Nederland en de Nederlandse scholengemeenschap veel moeten leren wat betreft ventilatie. De maatregelen rondom het coronavirus maakten duidelijk hoe snel bacteriën en virussen zich door de lucht kunnen verspreiden.

“Een mens produceert per uur al gauw zo’n 30 à 40 gram vocht”, vertelt Nick van de Klundert, Commercieel Manager bij Panflex “Per dag is dat al gauw één à twee liter per persoon. In ruimtes waar veel mensen bij elkaar zitten, zoals scholen, is een goede ventilatie dus van groot belang om het vocht af te voeren. Naast vocht ademt ieder mens ook CO2 uit. Wordt dit niet afgevoerd dat gaat de ruimte al gauw muf aanvoelen en krijgen bacteriën, virussen en schimmels vrij spel.”


Door goede ventilatie aan te leggen in ruimtes waar veel mensen aanwezig zijn voorkom je dat mensen ziek worden. “Maar naast de juiste ventilatie apparatuur zijn de slangen van de ventilatie heel belangrijk. De slangen hebben vaak een harmonicavorm en daar kunnen heel gemakkelijk bacteriën zich gaan ophopen en schimmels ontstaan. Door een antibacteriële coating in de slangen is daar nu een oplossing voor gevonden. De antibacteriële coating is gebaseerd op de zuiverende werking van nanozilverdeeltjes, waardoor de slang de lucht zelf filtert en daarmee de slang schoon houdt. Zilver heeft de eigenschap dat wanneer het in aanraking komt met bacteriën en schimmels deze meteen ‘doodt’. Zo kunnen de bacteriën en schimmels niet groeien. Het gebruik van nanozilver in de coating van de slangen in ventilatie is veilig, niet schadelijk voor het milieu of mens, ecologisch (het is een natuurlijk product) en heeft geen geur. Daarnaast zorgt demping in de slangen ervoor dat geluid vanuit de ventilatie of een naastgelegen ruimte wordt gedempt.”


Zilver heeft al een bewezen geschiedenis als natuurlijk antimicrobieel middel in de gezondheidszorg. Van de Klundert: “Via wetenschappelijke experimenten is vastgesteld dat zilverdeeltjes effectief werken voor meer dan 600 ziekmakende bacteriën, schimmels, virussen, gisten en parasieten. In ziekenhuizen wordt dit dan ook veelal toegepast op wanden, deurklinken en lichtknoppen. Maar niet alleen in de gezondheidszorg ook in bedrijven, scholen en andere ruimten waar veel mensen aanwezig zijn is het inzetten van luchtventilatie met antibacteriële coating effectief. Zo voorkom je dat mensen ziek worden en hoeft de ventilatie slang niet schoon te worden gemaakt. Nu is het raadzaam om dit wel regelmatig te doen, maar met de antibacteriële coating is de lucht tussen schoonmaakbeurten veel schoner.”


Het afgelopen jaar is er veel geschreven en gezegd over luchtventilatie. “Een ding is duidelijk: willen we gezond blijven dan is goede ventilatie noodzakelijk. Leerlingen zitten weer in volle klassen en de winter komt eraan. Het zou zonde zijn als de ramen weer open en de jassen aan moeten blijven deze winter. Het blijkt in de praktijk nog lastig te zijn voor scholen om zorg te dragen voor goede ventilatie. Er is voldoende subsidie beschikbaar die in veel gevallen nog niet aan ventilatie wordt uitgegeven. En in sommige gevallen ontbreekt de juiste kennis. Hoe meer samenwerking en voorlichting over goede ventilatie wordt gegeven, hoe minder leerlingen ziek zullen worden.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles