European Media Partner

Samen een ‘nieuw’ team vormen

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat bijna heel Nederland thuis werkt. Daarmee hebben we ook een ander team bij gekregen dat de hele dag om ons heen te vinden is, namelijk het gezin. Je gezin en jezelf zijn een (nieuw) team geworden. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit nieuwe team succesvol is en elkaar inspireert om de hele dag samen te werken? 

Voor een goede en succesvolle samenwerking binnen dit ‘nieuwe’ team zijn er een aantal belangrijke ingrediënten (gebaseerd op het bekende “teamwiel” van Martijn Vroemen) nodig, volgens Annemie Schuitemaker, expert en coach werk privé balans. “Dit zijn onder andere gezamenlijke en motiverende doelen, een gedeelde verantwoordelijkheid, heldere en open communicatie, respect voor verschillen in je team, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, initiatief en lef.” 


Het ‘nieuwe’ thuiswerkteam bestaat daarmee dus uit andere mensen dan je ‘normale werkteam’, volgens Schuitemaker, je gezin is immers opeens ook onderdeel geworden van dat werkteam. “De vraag is dan ook of voor iedereen duidelijk is wat het gemeenschappelijk doel is?


Is er een gemeenschappelijk doel dat inspiratie geeft, zijn de prioriteiten bekend en is dit gekoppeld aan discipline?” De kinderen hebben een ander doel dan de ouders, namelijk gezelligheid, spelen en een beetje huiswerk. Terwijl de ouders ‘gewoon’ willen werken, aldus Schuitemaker. “Dit kan voor botsingen zorgen. Het is daarom belangrijk een gezamenlijk doel te stellen, als team en daar concrete doelstellingen voor elk persoon bij op te stellen.” Begin bijvoorbeeld de dag met een ‘teammeeting’. 


Bespreek het hogere doel, de concrete doelstellingen die erbij horen en of iedereen het daar mee eens is. “Check vooral ook, Bespreek het hogere doel, de concrete doelstellingen die erbij horen en of iedereen het daar mee eens is. “Check vooral ook, gedurende de dag, of iedereen nog volgens het plan werkt en of iedereen nog inspiratie en motivatie heeft om de doelstellingen te bereiken. Een beloning, zoals het geven van een smiley, kan enorm helpen bij het bereiken van de persoonlijke en groepsdoelstellingen.”


Bij gedeelde verantwoordelijkheid is het belangrijk dat iedereen op zijn of haar manier kan meebeslissen, aldus Schuitemaker. “Kinderen willen misschien hun dag helemaal niet met rekenen beginnen, maar met spelen of knutselen. Bespreek dit, zodat de kinderen ook het gevoel hebben dat ze inspraak hebben. Hierbij is open en heldere communicatie van essentieel belang. Zo barst de bom niet, door te hoog opgelopen onderliggende irritaties.” Ten slotte, is in deze onzekere tijd positiviteit belangrijk, aldus Schuitemaker. “Niemand weet nog hoelang we precies thuis moeten blijven. Maak bijvoorbeeld een ‘positiviteits-pot’, waarin iedereen een briefje doet aan het einde van de dag met daarop een positieve gebeurtenis of boodschap van die dag. We krijgen namelijk allemaal meer energie van positiviteit.” 


De verschillen in je ‘nieuwe’ team kunnen ook voor nieuwe inzichten zorgen, want waarschijnlijk heb je nog nooit in een team gewerkt met zoveel verschillen qua leeftijd en behoeftes. Sta hiervoor open en geniet daar ook van. “Net als van de momenten waarop het even niet loopt als gepland. De structuur van de dag helpt, maar het is ook zeker voor kinderen leuk om af en toe even buiten ‘de lijntjes’ te lopen. Zo blijft het leuk voor iedereen in deze bijzondere situatie.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles