European Media Partner

Rust en groen: musthaves voor in je woonkamer

Tegenwoordig gaan veel mensen door het leven als een sneltrein. We nemen niet de tijd om eens even stil te staan. De afgelopen periode zijn we daartoe gedwongen, om stil te staan en om ons heen te gaan kijken. Zo ook in onze woonkamers, voor velen de nieuwe werkplek. Past de woonkamer nog bij ons en wat werkt wel en wat werkt niet meer? 

Marianne Luning, stylist bij VT wonen en onder andere bekend van het programma Weer verliefd op je huis, beaamt dit. “Vraag jezelf af wat wel en niet meer werkt in de woonkamer, qua functie en sfeer. Want soms zijn er dingen in de woonkamer die je op dat moment in je leven niet meer nodig hebt. Liggen er bijvoorbeeld niet te veel frutsels op je werkplek in de woonkamer. Neem de tijd om daar nog eens goed naar te kijken en je af te vragen of al die spullen je nog energie geven. Je woonkamer moet een plek zijn waar je je senang voelt en rust ervaart. Nu is het ook nog eens voorjaar, een perfecte tijd om eens even opnieuw je woonkamer te analyseren”, aldus Luning. “Waar ik altijd mee begin is eerst alle accessoires in een andere kamer neerzetten. Je houdt dan de basis meubelen over. Maak hiervan uit alle hoeken foto’s. Staat de bank namelijk nog wel op de goeie plek, of wil je misschien lekker naar buiten kijken in plaats van naar de televisie? Daarnaast ga je stuk voor stuk alle accessoires af. Er zullen altijd stukken bijzitten met grote emotionele waarde, maar plaats deze bijvoorbeeld in een andere ruimte. En bewaar iets niet alleen maar omdat je het hebt gekregen van Tante Tinie.”


Marianne Luning, stylist bij VT wonen


Wij zijn vaak bang voor een lege muur in onze woonkamer, aldus Luning. “Nergens voor nodig! Je kunt heel goed bijvoorbeeld alle kunstwerken clusteren op één muur. Op Pinterest kun je heel veel ideeën opdoen hoe de schilderijen dan mooi bij elkaar op te hangen. Je ogen kijken hierdoor naar één muur waar alles hangt. De focus gaat uit naar één in plaats van meerdere punten.”


De trend van dit moment is groen. “Groen is eigenlijk nooit echt weggeweest. En zeker in deze periode, waarin we gedwongen zijn vaker thuis te blijven en eigenlijk verlangen naar de kleur van de natuur en vitaliteit zie ik om mij heen dat veel mensen voor een lichte groene kleur gaan, bijvoorbeeld lindegroen. Door een aantal verschillende planten voor de groene muur te zetten creëer je warmte, rust en rijkdom en zo betrek je ook een beetje de tuin bij je woonkamer.”


Bij een goed interieur hoort ook een goed verlichtingsplan, volgens Luning. “Dit is zo ontzettend belangrijk. Verlichting zorgt er namelijk voor dat onze hersenen wel of niet geprikkeld worden. Zorg voor goede algemene sfeerverlichting, die je kunt dimmen, zodat je je behaaglijk voelt in je woonkamer. En daarnaast is het belangrijk dat je functionele verlichting hebt. Lees je graag? Dan is een goede leeslamp, die niet gericht is op je gezicht maar op het blad, belangrijk.”


Onze hersenen werken op prikkels en zorgen ervoor dat je een prikkel als rust ervaart of als drukte. De indeling, kleur en verlichting van onze woonkamer zijn de pijlers die ervoor zorgen dat je woonkamer een persoonlijke rustige eenheid wordt. In een cursus, die ik met collega’s namens VT wonen ga geven, gaan we nog veel dieper op deze en andere onderwerpen in.”


Wat Luning ook enorm aanspreekt is stillness. “Dat laat ik ook altijd terugkomen in mijn ontwerpen. Dit creëer je door de kleur, indeling en lichtkeuze, maar ook door je huis opgeruimd te houden.” Gebruik bijvoorbeeld voor het speelgoed van je kinderen een aantal mooie manden. “Door terug te keren naar de basis krijg je meer ruimte in je woonkamer en daarmee ook meer ruimte in je hoofd en leven, waardoor je meer kunt genieten”, besluit Luning. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles