European Media Partner

Rolf van Zanten: Veilig beleggen in zilver en goud

Door de lage of zelfs negatieve spaarrentes en een verminderd vertrouwen in de financiële systemen wordt er steeds vaker gekeken naar alternatieve belegginsopties. Edelmetaal kan voor deze groep mensen een interessante investering zijn.

Vaak investeert men in fysiek edelmetaal om een deel van het vermogen te beschermen. “Men wil zijn of haar koopkracht behouden”, stelt Rolf van Zanten, directeur van The Silver Mountain. “Goud en zilver hebben altijd een bepaalde waarde en staan buiten het financiële systeem. Het grote voordeel van deze edelmetalen is dat ze waardevast zijn, goud en zilver kunnen niet zomaar worden bijgeprint, dus je weet dat het zijn waarde behoudt.”


Daarnaast is er eigenlijk altijd vraag naar edelmetalen, vertelt Van Zanten. “De hoeveelheid goud en zilver is eindig, en de exacte hoeveelheid is niet altijd in zicht. Ook is goud vrij stabiel. Je koopt dat echt om de waarde te behouden en het weg te leggen voor langere tijd. De zilverkant is wel vrij volatiel en kan zowel hard stijgen als hard dalen. Zilver wordt ook veel gebruikt in de industrie, waardoor er jaarlijks een vaste vraag is naar zilver en een beperkt aanbod. Daarnaast heeft zilver ook anti-bacteriële eigenschappen en vele andere toepassingen zonder goedkopere alternatieven. Zilver is daardoor erg interessant.”


Echter, zilver wordt door de fiscus wel anders belast dan goud. “Als je een zilverbaar koopt wordt dat door de fiscus gezien als industrieel goed, waardoor deze ook met BTW belast wordt”, vertelt Van Zanten. “Voor de particulier is dat ongunstig. Zij kunnen beter uitwijken naar zilveren munten, dat is voordeliger.”


Ook kwam de zilvermarkt begin dit jaar onder druk te staan. “Een groep Reddit-gebruikers riep mensen toen massaal op om fysiek zilver te kopen”, stelt Van Zanten. “Veel grote zakenbanken en commerciële banken werden daardoor in het nauw gedrongen omdat zij zonder onderpand speculeerden op een daling in de prijs. De enorme vraag zorgde er echter voor dat de prijs juist steeg. Het is een kleine markt die normaal gesproken vooral door de industrie aangesproken wordt, maar nu wordt het aandeel beleggers op de markt steeds groter waardoor de markt eerlijker wordt.”


In principe kan iedereen die dat wil investeren in edelmetaal. Van Zanten: “Goud kan je al per één gram kopen, met een gramprijs van 47 euro. Nou is één grammetje goud niet zo heel interessant, maar je kan voor een paar honderd of een paar duizend euro dus al een mooie investering doen. Hoe meer budget je erin steekt, hoe voordeliger de oplossingen ook worden. Dat maakt het ook voor beginners een interessante optie. Echter, er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden.”


Dat zit hem voornamelijk in de veiligheid en de echtheid van het edelmetaal. “Fysiek goud of zilver moet je natuurlijk veilig kunnen bewaren”, stelt Van Zanten. “Dat leg je niet zomaar op de schouw. Daarnaast moet je ook de echtheid van het edelmetaal kunnen vaststellen, en dat is voor veel leken lastig. Het belangrijkste is daarom dat je met een betrouwbare partij in zee gaat die enkel handelt in erkende munten en baren. Zij kunnen de echtheid vaststellen en veel munthuizen geven ook munten uit met een echtheidssymbool. Er wordt dan een klein icoontje in de munt geslagen waardoor je zeker weet dat het een echt munt is. Als je dat zeker weet, dan zijn goud en zilver absoluut interessante beleggingsopties.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles