European Media Partner

Revolutie in de retailsector

Verschillende bekende winkelketens hebben de afgelopen jaren de deuren gesloten, dit jaar alleen al onder meer CoolCat, Sissy-Boy en Intertoys. Tegelijk hebben Nederlandse consumenten online 23,7 miljard euro uitgegeven aan producten en diensten, 10 procent meer dan het jaar ervoor, en verhuizen pure-players als Coolblue naar de winkelstraat.

Het zijn de meest zichtbare voorbeelden van veranderingen in de detailhandel. Wat dieper onder de oppervlakte liggen trends die de toekomst van de retailsector bepalen. Aan de hand van Wunderman Commerce Trends 2019 zetten wij de belangrijkste op een rij.


‘Alexa! Koop een paar onderbroeken voor me.’ Vreemd? Niet echt meer. De komende twee jaar verwacht een op de drie Nederlanders gebruik te maken van spraak gestuurde apparaten om aankopen te doen. Ze zullen niet de enige zijn. Consultancybureau OC&C gelooft dat de verkopen via ‘voice’ wereldwijd groeien van 2 miljard dollar in vorig jaar naar 40 miljard dollar in 2022.


Facebook, Instagram, Snapchat; social-mediabedrijven worden steeds meer social-winkelkanalen. Klanten kunnen binnen een platform aankopen doen en hoeven hun favoriete app dus nooit meer te verlaten. De potentie is groot. Meer dan 25 miljoen bedrijven en merken hebben al een Instagram-account. Vier op de vijf Instagramgebruikers volgen ook minimaal één bedrijf. Daar blijft het niet bij; 19 procent van de Nederlanders gebruikt social media als platform, 9 procent gebruikt het voor productaanbevelingen en een op de tien Nederlanders koopt al producten via een van de platformen.


Wat we in onze feed te zien krijgen, zal steeds meer bepaald worden door algoritmen en kunstmatige intelligentie. Die interpreteren én voorspellen ons gedrag. Om als bedrijf daar goed op in te spelen is data cruciaal. Retailers zullen slim moeten worden, en moeten investeren in het verzamelen en verwerken van data. We zien onszelf graag als spontane mensen, maar vaak blijken we zeer voorspelbaar – profiteer daarvan.


Als laatste, natuurlijk beseft iedereen dat voor producten en diensten betaald moet worden, alleen zien we dat liever niet. Probeer die interactie daarom te verbergen. Denk aan de betaling bij Uber of Amazons 1-Click, waarbij een betaling automatisch op de achtergrond volgt. Het aantal transacties zal stijgen.

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles