European Media Partner

Rendabel verduurzamen met zonne-energie en laadinfrastructuur

Verduurzamen is een hot-topic. Elke krant die je openslaat bevat het thema verduurzamen of de energietransitie. Nederland verduurzaamt gestaag. Om de klimaatdoelstellingen te halen zal het tempo omhoog moeten. Tijdens het corona-jaar is men zich meer bewust geworden van de eigen rol in de energietransitie. Veel ondernemers maken de afweging: investeer ik in mijn eigen business of investeer ik in verduurzaming? Het besef groeit dat je met de investering in duurzame energie kosten kunt besparen of geld kunt verdienen. Hiermee realiseer je uiteindelijk extra middelen om te investeren in je eigen business. Een win-win situatie dus.

Rob Staats, Manager Zonne-energie bij Joulz: “Verduurzamen gaat verder dan je wagenpark elektrificeren of zonnepanelen op je dak plaatsen. Het vergt een geïntegreerde aanpak van je energiesysteem. En een duidelijke visie; hoe wil je in de toekomst omgaan met energie? Welk duurzame energiebronnen wil je aanboren? En hoe zit het met je wagenpark, wanneer stap je over op volledig elektrisch? De keuzes die je maakt zijn van groot belang voor de toekomst.” Als je een duidelijke visie hebt, dan wil je aan de slag. Maar waar begin je? Zorg dat je een energiepartner hebt die je helpt. Die met je meedenkt en over voldoende technische kennis beschikt. 


Starten met zonne-energie

In 2050 is naar verwachting 69% van de opgewekte energie afkomstig van zon. “Op dit moment is slechts 5% van de Nederlandse daken bedekt met zonnepanelen. En dat is dus consumenten en bedrijven bij elkaar op geteld. Er is zo’n groot onbenut potentieel, daar kan en moet zakelijk Nederland actie op ondernemen. Want een leeg dak kost geld en een dak met zonnepanelen levert geld op.” Aldus Staats. Een zonproject starten is redelijk eenvoudig. Je controleert of je dak geschikt is, bekijkt hoeveel vermogen je nodig hebt en op basis daarvan kies je de inrichting van jouw zonne-installatie. Hierbij kun je kiezen om je volledige opwek zelf te gebruiken of ook terug te leveren aan het net. Tot slot kies je het businessmodel dat bij je past. Want in plaats van zelf te investeren kun je er ook voor kiezen om het voor je te laten doen. Dan huur je de zonne-installatie óf je verhuurt jouw dak. Vergeet niet te checken of je in aanmerking komt voor SDE++ subsidie, dat maakt een zonproject sneller rendabel. In de praktijk kun je al vanaf de eerste dag geld verdienen met jouw zonne-installatie.


Elektrificeer je wagenpark

Ook met het elektrificeren van je wagenpark valt geld te verdienen. Want jij kunt jouw laadpunten openbaar inzetten, daarmee betalen elektrische rijders voor het gebruik van jouw laadpunt. Net zoals men betaalt voor een tank benzine bij het tankstation. Aan het eind van 2021 rijden er al ruim 200.000 volledig elektrische personenauto’s op de Nederlandse wegen. Dit aantal zal snel verder groeien omdat al meer dan 40 steden zich hebben gecommitteerd aan de zero-emissiezones per 2025. Nederland mag zich koploper noemen op het gebied van elektrische laad-infrastructuur. In 2021 is er geen enkel ander land ter wereld met zo’n grote dichtheid aan laadpunten. Hendrik Greven, Manager Elektrisch Vervoer bij Joulz: “De geïntegreerde aanpak waar Rob het over heeft is ook voor laad-infrastructuur belangrijk. Zo kan de elektrische auto direct opladen met de zonnepanelen die je op het dak hebt liggen. Joulz investeert continu in de ontwikkeling van duurzame energie-infrastructuur. Zodat het laden van een auto straks net zo makkelijk is, als het laden van je mobiele telefoon.”


Joulz, partner voor jouw integrale energie-infrastructuur

“Joulz helpt klanten en partners bij het realiseren van hun energie-ambitie. Op het gebied van duurzame energie-infrastructuren biedt Joulz een totaaloplossing. Vanaf de aansluiting, de energiemeters, tussenmeters, de zonnepanelen en de laadpaal tot aan complete laadpleinen en energiemanagement. Allemaal bij één en dezelfde partij. Samen met haar partners komt Joulz tot aan de voordeur van de gebruiker. Zo zet Joulz aan tot nieuwe energie.” Aldus Greven.


Webinar; vergroot je kennis 

De stroom aan informatie op het gebied van verduurzamen is oneindig. Maar vaak ook versnipperd waardoor het er niet duidelijker op wordt. Om ondernemers te helpen bij de keuzes voor verduurzamen organiseert Joulz diverse webinars. Op joulz.nl/events vind je het actuele overzicht.


Zet jij ook AAN tot nieuwe energie? Neem voor vragen contact op met Joulz via www.joulz.nl


Delen

Journalist

Related articles