European Media Partner

Red je bedrijf van een faillissement

Als je als ondernemer financieel in zwaar weer terechtkomt, ga je uiteindelijk failliet. Tenminste, als je geen actie onderneemt. Want voordat het zover is, zijn er zeker manieren om je onderneming weer financieel gezond te krijgen.

Vroeger werd bij een financiële bedrijfscrisis uitgegaan van de insolventiewetgeving. “Daarin zaten tot kort geleden met name de ouderwetse middelen”, vertelt Ruud de Vaan, advocaat en curator bij TeekensKarstens. “Bijvoorbeeld het faillissement of de schuldsanering. Dit zijn geen aantrekkelijke regelingen voor een ondernemer of consument, want ze zijn enorm ingrijpend en brengen veel onzekerheid met zich mee. Dat wil je dus liever voorkomen”


Er zijn dan een aantal opties die je kunt overwegen, aldus De Vaan. “Denk bijvoorbeeld aan herstructurering. Hierbij gaat een advocaat samen met de ondernemer en zijn financieel adviseur om de tafel om te kijken naar manieren waarop zij hun bedrijf financieel weer op de rails kunnen krijgen. Bijvoorbeeld in combinatie met een arbeidsrechtelijke reorganisatie of de verkoop van een deel van de onderneming.”


Onlangs kwam daar een extra instrument bij, de WHOA. “Deze wet zorgt ervoor dat ondernemers die eigenlijk een gezond bedrijf hebben, maar een te hoge schuld hebben opgebouwd, een doorstart kunnen maken”, vertelt De Vaan. “WHOA maakt het mogelijk een plan te maken waarmee bijvoorbeeld je tegen je schuldeisers kan zeggen dat ze allemaal genoegen moeten nemen met een gedeeltelijke betaling of dat de vorderingen worden omgezet naar aandelen in het bedrijf, ook als niet alle schuldeisers dat willen.” Dat is een flink verschil met de oude situatie, waarin alle schuldeisers akkoord moesten zijn om zo’n regeling te treffen. “Als je als ondernemer kan onderbouwen dat het fair is om een deel van je schulden te saneren, dan kan je de schuldeiser als het ware dwingen dit te accepteren.”


Echter, deze wet is nog niet bij alle ondernemers bekend, aldus De Vaan. En onbekend maakt onbemind. “Veel ondernemers hebben nog geen idee wat de wet voor hen kan betekenen, en dat is zonde, want als je er op tijd bij bent kan je je bedrijf, met behulp van een de juiste adviseurs, weer beter maken. Steek dus niet je kop in het zand, maar zoek op tijd hulp, want dan kan de WHOA echt een uitkomst bieden.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles