European Media Partner

Recreatievastgoed: maak van uw vakantiewoning een opbrengstenpost

Niets mooiers dan rendement halen uit recreatievastgoed. Recreatievastgoed is een extra mogelijkheid om geld in te investeren. Maar is het ook een interessante belegging? Wordt er ook rendement mee behaald?

“Als recreatievastgoed wordt aangeschaft om deels of geheel te verhuren dan wil je natuurlijk ook rendement creëren”, vertelt Cor Duteweerd, aankoopmakelaar recreatiewoningen. “Daarnaast is het belangrijk de vraag te stellen wat de definitie van rendement is. Is het rendement over de bruto of netto huuropbrengsten? En zitten daar ook de waardestijgingen bij? Veel mensen investeren in recreatievastgoed, maar verdiepen zich hier vervolgens niet goed of te weinig in en kunnen dan voor verrassingen komen te staan.”


Deels heeft dat te maken met een incomplete voorlichting, gaat Duteweerd verder. “De aankoop van een vakantiewoning is sentimenteel. Mensen kopen vaak een vakantiehuis vanwege de mooie locatie, maar gaan vervolgens onvoldoende in op de materie. De aankoop wordt dan ook vaak op dezelfde manier gedaan als hun woonhuis. Echter wordt men bij een woonhuis vaak voor het eerst lid van een VvE en moet de nutsvoorzieningen zelf worden geregeld. Bij de aankoop van een vakantiewoning is dit anders. Daar komen hele andere zaken bij kijken, zoals parkkosten. Bovendien wordt de eerste vijf jaar vaak een bepaald percentage rendement gegarandeerd. Maar wat gebeurt er daarna? Hoeveel rendement wordt er ná die vijf jaar behaald?”


Wanneer de recreatiewoning wordt verhuurd, wordt er ook veel in ‘geleefd’, aldus Duteweerd. “En niet elke huurder gaat even netjes om met de woning. De woning zal dan ook sneller dan normaal gerenoveerd moeten worden. En wat als er op het vakantiepark iets gerenoveerd moet worden? Als er ergens in de kleine lettertjes van het contract staat dat de eigenaren van het recreatievastgoed hier verantwoordelijk voor zijn, kun je ineens voor hoge bedragen komen te staan.  Dat kan erg vervelend zijn mocht je die kleine letters gemist hebben. Zo wordt je recreatievastgoed ineens een kostenpost in plaats van een opbrengstenpost.”


De need for greed neemt toe. “Mensen gaan steeds vaker doelen stellen voor hun geld. En niks is mooier dan je geld in een recreatiewoning investeren, maar dan wel met de juiste kennis voorhanden. Helaas gaat het in de praktijk wel eens anders en krijgen mensen spijt van de aankoop van een recreatiewoning. In sommige gevallen gaat het al voor de aankoop mis. Dan is er een optie gekocht na vijf dagen, want er bleek ergens te staan dat na drie dagen de optie moeten worden opgezegd als men het niet wil kopen.


Het is een aparte wereld, waarbij de huuropbrengsten afhangen van het vraag en aanbod per seizoen. Wanneer er meer recreatiewoningen aangeboden worden, kan het zijn dat de huuropbrengsten lager worden. Als vervolgens blijkt dat het vaste rendement dat vijf jaar lang gegeven is niet meer hetzelfde blijft, voldoet het niet meer aan de verwachtingen. Als gevolg wordt de recreatiewoning vaak weer verkocht. Mensen verkopen de recreatiewoning net zoals ze een woning verkopen, via Funda. Want zolang het op Funda staat zal het wel snel verkocht worden, is de gedachte. Maar in de praktijk is dat niet hoe de recreatiewoning verkocht moet worden en kan de gemiddelde doorlooptijd van verkoop gemakkelijk oplopen. Een recreatiewoning kan het snelst aangekocht of verkocht worden door makelaars die gespecialiseerd zijn in de aan- en of verkoop van recreatiewoningen.”  


Een recreatiewoning kan een prachtig bezit zijn, ook financieel gezien, besluit Duteweerd. “Met de zomervakantie in zicht willen op dit moment niet alleen Nederlanders, maar ook Duitsers en Belgen vakantiewoningen in Nederland huren met het gevolg dat verhuurprijzen omhoog schieten. Zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten of een professional je begeleidt bij aankoop of verkoop van een vakantiewoning zodat je recreatievastgoed niet een kostenpost wordt in plaats van een mooie opbrengstenpost.” 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles