European Media Partner

Puur lokaal goud

Iedere ochtend nog voordat de Nederlander aan de boterham zit, zijn de boeren al in de weer met hun koeien. Zij zijn de bron van het pure lokale goud. Zij maken boerenkaas voor jou en dus voor iedereen. Een bezoek aan hun boerderij geeft meer inzicht in dit bijzondere product. Want wat maakt boerenkaas nu zo bijzonder?

De afgelopen weken hebben de boeren uit de regio onderling veel contact gehad. “Hoe is het gras bij jou?” De conditie van het gras is alles bepalend. Daarin zijn zij volledig afhankelijk van het weer. Nou, ja soms speelt de stand van het grondwater ook nog mee. Het eerste moment dat de koeien weer naar buiten kunnen is voor de boeren de aftrap van het kaasseizoen.


Op de boerderij wordt van de melk van de koeien onder andere boerenkaas gemaakt. Je bent wat je eet, dat geldt voor de koeien ook. Hoe de koe zich voelt en wat ze eet bepaalt de kwaliteit en de smaak van de melk die ze geeft. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en bereid op authentieke wijze. De rauwe melk wordt niet verhit, zoals de melk die verkocht wordt in de supermarkt. Hierdoor behoudt de melk zijn pure volle smaak en dit proef je terug in de boerenkaas.


Het maken van boerenkaas gebeurt handmatig en volgens traditioneel recept. Boerenkaas is één van de Nederlandse Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (GTS). De rijping van boerenkaas gaat op een natuurlijke manier. Iedere kaasboerderij gebruikt een eigen recept en dat maakt iedere boerenkaas uniek in smaak. Zo zijn er boeren die kaas maken op een authentieke wijze naar een recept van begin van de twintigste eeuw.


In Nederland zijn er nog zo’n 110 boeren zelfkazers. Dit is één van de redenen dat boerenkaas boeren trots zijn op hun product. Ze vinden het belangrijk dat kaasliefhebbers zien wie het gezicht achter de kaas is en wat boerenkaas zo bijzonder maakt. Waar grazen de koeien? Is het een familiebedrijf? Wat is het verhaal van achter de kaas? Wordt er duurzaam geboerd? Allemaal onderwerpen waar de boer graag over vertelt en die de consument steeds belangrijker vindt.


Als je van kaas houdt dan houd je vast ook van boerenkaas. Want boerenkaas is gewoon lekkerder. Bij boerenkaas proef je de oorsprong in de kaas. Boerenkaas van koeien die op veengrond grazen smaakt anders dan boerenkaas van koeien die op zilte klei staan. En omdat het van rauwe melk wordt gemaakt heeft de kaas een vollere en langere smaak. Je geniet zo dus langer van de smaak van boerenkaas!


Veel boeren verkochten hun kaas vroeger vooral in de boerderijwinkel, maar dan moesten zij het vooral hebben van mensen uit de regio en passanten die toevallig in de buurt zijn. Nu werken steeds meer boeren ook samen met bedrijven met een groter landelijk bereik. Ook online, want dat is waar de consument zich tegenwoordig bevindt. Zo kunnen zij hun kaas direct aan de consument verkopen zonder dat de retail hier tussen zit.


In de winter staan de koeien op stal, omdat het gras door de koude temperatuur en natheid onvoldoende groeit. In het voorjaar kunnen de koeien weer naar buiten, omdat de omstandigheden dan beter zijn voor het gras. Dit is de start van het kaasseizoen, want als de koeien weer buiten grazen start de productie van graskaas. Graskaas is gemaakt van melk van koeien die na de winter weer de wei in gaan. De kaas krijgt zijn zachte smeuïge smaak door het jonge verse voorjaarsgras dat de koeien eten. Boeren graskaas is jonge kaas en heeft een volle en romige smaak. Boeren graskaas is puur en lokaal voor iedereen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles