European Media Partner

Pure en gezonde honing

3 vragen aan Johan Wendner, Co-founder van Bee Bodhi

Honing is een essentieel ingrediënt voor iedere thuiskok. Maar hoe weet je nou dat je goede honing van gezonde bijen te pakken hebt?

Waarom moeten we kiezen voor pure honing?

“Niet alleen smaakt het heerlijk, maar pure honing wordt ook al meer dan 5000 jaar in ons dieet gebruikt omdat het talloze gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo zit het vol gezonde enzymen en antioxidanten en heeft honing antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Zuivere honing is verbazingwekkend veelzijdig, het helpt je immuunsysteem te versterken, maakt je gerechten lekkerder en met een beetje creativiteit kan je het zelfs gebruiken voor haar- en huidproducten.”


Wat is pure honing precies? 

“Hoe minder stappen er tussen de bijenkorf en de pot zitten, hoe puurder de honing. Veel bedrijven gebruiken warmte om honing uit de honingraten te halen, omdat dit goedkoper is en meer honing oplevert, maar warmte zorgt er ook voor dat de vele gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan. Het is beter om te centrifugeren of de zwaartekracht zijn werk te laten doen, omdat de honing dan intact blijft. Echter, dit is ook duurder. Omdat het aanbod de vraag naar pure honing niet bij kan benen proberen sommige bedrijven meer te produceren door siroop en andere kunstmatige zoetmakers toe te voegen, wat leidt tot een minder goede smaak en minder gezondheidsvoordelen.”


Hoe maak je duurzame honing met oog voor de bij?

“Bijen zijn fantastische beestjes die verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van zo’n 80 procent van onze gewassen. Eigenlijk moet je ze gewoon met rust laten, want de bij weet wat hij doet. Om goede honing te realiseren geef je de bijen simpelweg de omgeving die ze hiervoor nodig hebben: een mooie, schone weide of een bos ver weg van agricultuur en verkeer, zodat ze geen last hebben van pesticiden of andere vervuilingen. Neem vervolgens enkel de honing weg die de bijen zelf niet nodig hebben, zodat je ze niet hoeft bij te voeren met suikersiroop. Zo blijven ze gezond en hoef je ze nooit antibiotica te geven. De bijen met liefde behandelen is het allerbelangrijkste.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles