European Media Partner

Preventief voor je eigen gezondheid en die van je dierbaren zorgen

Nog altijd is het gezondheidssysteem gericht op het feit dat er pas actie wordt ondernomen zodra iemand ziek is. Maar wat als iemand zijn gezondheid preventief kan checken en daarmee een hoop tijd en zorgkosten en vooral ziekte kan besparen en voorkomen? 

“Jarenlang heb ik mij geërgerd aan het feit dat mensen pas naar de huisarts of ziekenhuis gaan wanneer zij ziek zijn of een vermoeden hebben dat er iets mis is”, vertelt Mischa Kremer, oprichter van Perfect Health. “Maar je kunt heel veel narigheid voorkomen door tijdig een bloed-of ontlastingsonderzoek te laten doen. Hieruit kan veel gezondheidsinformatie gehaald worden en actie op worden genomen om te zorgen voor een goede gezondheid. Zo kun je uit bloed lezen welke waarden of risicomarkers zich aan het ontwikkelen zijn. Met die informatie kan met bepaalde voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, die waardes weer in balans worden gebracht.”


Alles wat uit het menselijk lichaam komt, bloed, urine en ontlasting geeft alle basale informatie die nodig is om iemands gezondheid te analyseren. “Wijkt een bepaalde waarde enorm af na een bloedonderzoek dan wordt de patiënt direct doorgestuurd naar de huisarts. Blijken de waarden eerste tekenen te vertonen van welvaartziektes als diabetes, hart- en vaatziekten of leververvetting dan kan er actie worden ondernomen. Met een aantal kleine eenvoudige aanpassingen in de leefstijl kun je deze voortekenen gericht aanpakken, als je er vroeg bij bent.”


Welvaartsziekten zijn veelal toe te schrijven aan onze levensstijl. Kremer: “Factoren als verkeerde voeding, stress, alcohol en overgewicht zijn een aantal voorbeelden die aan welvaartsziekten ten grondslag liggen. De gevolgen hiervan kun je al snel detecteren. In de meeste gevallen zelfs voordat er klachten ontstaan. Met een aantal eenvoudige aanpassingen kun je voorkomen dat je klachten krijgt. Een voorbeeld hiervan is het cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterol kan leidden tot hart- en vaatziekten. Je kunt dit gemakkelijk aflezen in het bloed. En naast deze waarden kun je nog zoveel andere bloedwaarden aflezen. Met het tijdig detecteren van afwijkingen en de juiste voedingsstoffen en supplementen kan de balans in het lichaam worden teruggebracht.”


Waar het nu nog normaal is om eerst klachten te krijgen zou het veel beter zijn om deze klachten voor te zijn, besluit Kremer. “We willen allemaal gezond en vitaal oud worden. Maar waarom wachten totdat klachten gaan ontstaan? Wanneer er geen afwijkingen worden aangetroffen zou je in principe ook niet meer een gezondheidsrisico kunnen op lopen. Het op peil houden van je bloedwaarden stelt je in staat om op een gezonde manier oud te kunnen worden. Met de juiste leefstijlaanpassingen, specifiek gericht op jouw lichaam, zou je misschien wel honderd jaar kunnen worden!”


En wat nu als je al heel gezond leeft? “Men kan denken dat hij of zij gezond leeft, maar is dat ook echt zo? Voedsel uit de supermarkten is bespoten, bevat e-nummers en heeft bij lange na niet voldoende voedingsstoffen. Tegelijkertijd is dat wel de plek waar we ons voedsel kopen. Je zou je dus kunnen afvragen of je wel echt gezond leeft. Bovendien weet je zonder bloedonderzoek niet welke waarden van belang zijn. Misschien heb je wel een vitamine D tekort dan kom je daar zonder bloedonderzoek nooit achter en ga je op de lange termijn wel klachten ontwikkelen met alle gevolgen van dien. Vitamine D is namelijk essentieel voor een goed immuunsysteem. Leidt dit vervolgens tot ziekte dan kan dit lastig zijn om te herleiden waar de verstoringen voorkwamen in het bloed. Niet voor niets is meten weten.”


Weet je welke waarden afwijken dan kun je daar op inspelen en je gezondheid optimaliseren. “Zoveel mogelijk mensen bewust laten worden van hun eigen gezondheid en hoe daar goed en preventief voor te zorgen zal een hoop ellende besparen. De kracht van preventie zit in herhaling. Door elk jaar een check-up te laten doen middels een bloed- en of ontlasting onderzoek weet je hoe je waarden ervoor staan en kun je bijsturen waar nodig. Zo houd je de regie over je eigen gezondheid. Maar niet alleen je eigen gezondheid kun je bijsturen, ook de gezondheid van je ouders, vrienden en kennissen kan op deze manier preventief worden gecheckt, want niets is mooier dan je dierbaren in goede gezondheid om je heen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles