European Media Partner

Pre-consult: de beste match tussen mens en dier

De grootste oorzaak bij problemen met huisdieren? De ondoordachte aankoop van een dier. Dierenarts Bob Carrière pleit voor een pre-consult: “Als mensen een koelkast kopen lezen ze minstens drie recensies, maar als mensen een huisdier kopen is het vaak een impuls. En dat vinden we als dierenarts heel zorgelijk, want zo belanden veel dieren in het asiel.”

Carrière is dierenarts en houdt praktijk in Ermelo: “De meeste problemen die we zien bij huisdiereigenaren zijn te wijten aan een impulsieve aankoop van een dier.” Carrière pleit dan ook voor een pre-consult: een gesprek tussen toekomstige huisdiereigenaren en dierenarts waarbij wordt gekeken welk dier – soort en ras – het beste past bij de wensen en levensstijl van de toekomstige baas.


Bij honden weegt een goede match met het baasje het zwaarst. Carrière: “We worden regelmatig geconfronteerd met bijtincidenten, maar ook die zijn (grotendeels) te voorkomen door een juiste match door middel van een pre-consult. Bepaalde rassen raad ik af bij mensen die nog geen ervaring hebben met honden.”


Maar een pre-consult is ook nuttig voor mensen die een ander dier voor ogen hebben. Carrière: “Bij de aanschaf van een konijn is het belangrijk om te weten dat het hele sociale dieren zijn: konijnen moet je niet alleen houden, maar met z’n tweeën. Een konijn alleen kwijnt weg. En sommige kattenrassen gaan prima met jonge kinderen, een Noorse boskat bijvoorbeeld, maar anderen weer helemaal niet. Dat moet je weten vooraf.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles