European Media Partner

Pier Eringa: 'Het spoor is de meest duurzame optie'

Het verdubbelen van het aandeel van het spoor in de passagiers- en goederenmarkt. Dat is waar Pier Eringa, president-directeur ProRail op inzet. "Samen met de wetenschap en markt kunnen we hiermee flink aan de bak."


Het spoor is veel duurzamer dan transport op de weg en door de lucht. We kunnen dit niet hard genoeg van de daken schreeuwen. De mobiliteit stijgt heel sterk en we hebben alle vormen van vervoer hard nodig om die groei op te vangen. Daarbij moet het spoor een hele dominante plek krijgen om daadwerkelijk een reductie van CO2-uitstoot te realiseren. Passagiers uit de auto en in de trein, goederencontainers van vrachtwagen en op de trein-wagon. Het spoor werkt nu nog met oude technieken. Innovatie is hard nodig om het nog duurzamer, sneller en betrouwbaarder te maken.

 

Vooral op het terrein van geluid en trilling – op dat punt zijn wij als spoor geen prettige buur voor de omgeving – moet nog heel veel gebeuren. Samen met wetenschap en markt kunnen we hiermee flink aan de bak. Het aandeel van het spoor in de passagiersmarkt is slechts 10 procent, bij goederen is dat niet veel hoger. Daar kunnen we niet mee thuiskomen in de toekomst. Laat ons maar eens inzetten op verdubbeling van die cijfers.


Pier Eringa, President – Directeur ProRail

Delen

Journalist

Related articles