European Media Partner

Perfecte koffie voor meer werkplezier

Een goede kop koffie is voor veel mensen een soort levenselixer. Toch wordt in het bedrijfsleven lang niet overal een aardig bakkie aangeboden. “Zonde. Want lekkere koffie zorgt ervoor dat mensen meer zin in hun werk hebben.”

Koffie is belangrijk. Héél belangrijk. Zeker voor wie zijn dagen slijt op kantoor: 72 procent van de Nederlanders drinkt koffie op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok Netpanel in opdracht van Selecta Nederland, onder duizend werkende Nederlanders. Nog wat onderzoeksresultaten: een meerderheid van de werknemers verkiest een dagelijkse kop lekkere koffie boven een bedrijfsuitje. Sterker nog: een groot deel zegt zelfs liever elke dag goede koffie te drinken, dan een extra vrije dag te krijgen. Ook liet ruim de helft van de respondenten weten met een goede kop koffie meer werkplezier te ervaren. Gecertificeerd SCA Barista Jean-Pierre Houben adviseert bedrijven bij de aanschaf van koffiemachines; zowelfilterkoffieapparatuur als volautomatische espressomachines.

 

Hij merkt dat meer en meer werkgevers zich realiseren hoe belangrijk lekkere koffie is. “Steeds vaker stoppen bedrijven met het aanbieden van oploskoffie, en kiezen voor een kwalitatief goede machine. Wat echt niet duur hoeft te zijn!” Toch zijn lang niet álle werkgevers overtuigd. “De meeste mensen drinken thuis nog steeds veel betere koffie dan op hun werk.”

 

Houben ziet geregeld dat werknemers hun eigen spullen mee nemen naar kantoor, om daar bijvoorbeeld met een percolator goede koffie te zetten. “En dat is natuurlijk niet het einde van de wereld. Maar met een fijne koffiemachine laat je personeelsleden zien dat je hen waardeert. En dat is erg belangrijk. Lekkere koffie zorgt ervoor dat mensen meer zin in hun werk hebben.”En dat is niet het enige voordeel. Volgens Houben bevordert een goede kop koffie de productiviteit. “Na een lekker bakje kan je er weer even tegen aan. Natuurlijk zit in minder lekkere koffie net zoveel cafeïne. Maar de beleving is anders. En in deze tijd is beleving alles.”

 

Uit een ander onderzoek - van Nescafé - blijkt dat het belang van koffie op de werkvloer toeneemt. Een mogelijke verklaring hiervoor: door de digitalisering en de opkomst van flexibele werkplekken stijgt de behoefte aan menselijk contact, en daarin speelt koffie een belangrijke rol. Houben merkt dat dagelijks. Hij raadt zijn klanten daarom ook altijd aan een koffiehoek te creëren. Een plek waar personeel samen kan komen, de benen kan strekken, en even écht kan genieten van goede koffie en van samenzijn. “In deze tijd kan je het eigenlijk niet maken slechte koffie te schenken. Want mensen zijn tegenwoordig simpelweg goede koffie gewend.” Als Houben langs gaat bij bedrijven en zich voorstelt als ‘de koffieman’ reageert het personeel vaak euforisch met: ‘oh, yes! Eíndelijk’. Werknemers zijn dol en dolblij als ze horen dat hen in het vervolg écht lekkere koffie aangeboden wordt, volgens Houben. “Een goede machine op de werkvloer is onmisbaar, en slechts een relatief kleine investering van de werkgever, die véél oplevert.”

Feit

Je runt een bedrijf en wil een goede koffiemachine aanschaffen. En nu? Keuzes, keuzes! Je moet niet alleen bepalen wat nou de meest geschikte machine is, en wat voor koffie je zal schenken. Maar ook of je melkpoeder zal leveren, of échte melk. En dan heb je nog de steeds groter wordende groep haver- en sojamelkdrinkers. Wat moet je daarmee als werkgever? Houben heeft op elke vraag een antwoord. “Je kan bijvoorbeeld een kleine melkopschuimer kopen, voor de speciale melksoorten. En het apparaatje naast de reguliere machine zetten. Dan is echt iedereen blij,” zegt Houben. “Belangrijk is vooral welke ingrediënten je aanschaft. Want dat bepaalt voor het merendeel de smaak van de koffie. “Ik raad meestal een goede Arabicaboon aan, of filterkoffiemelange.”

 

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles