European Media Partner

Pensioen in de horeca en catering, hoe zit dat eigenlijk?

Als je 21 jaar of ouder bent en werkzaam bent in de horeca of catering, dan bouw je automatisch pensioen op. Maar hoe is dat dan precies geregeld?

Wanneer je in loondienst aan de slag gaat in de horeca of catering word je automatisch deelnemer van Pensioenfonds Horeca & Catering. Elke maand zetten jij en je werkgever daar gezamenlijk geld voor opzij. Over de jaren heen bouw je zo een spaarpotje op voor later.

 

Een pensioenfonds belegt dit geld om er zo voor te zorgen dat je vermogen verder groeit. Het pensioenfonds maakt keuzes over de zaken waar zij in beleggen, hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van de deelnemers. In 2017 is er door SAMR Marktvinders een onafhankelijk onderzoek gedaan onder 10.000 horecamedewerkers, werkgevers en gepensioneerden uit de horeca, om te achterhalen waarin ze hun geld het liefst geïnvesteerd zagen. Hieruit bleek dat voor 78% van de deelnemers onder de respondenten maatschappelijk verantwoord beleggen van belang is. Grote institutionele beleggers zoals het pensioenfonds hebben hierin een voorbeeldfunctie. Wel vinden zij het belangrijk dat het rendement hierbij hetzelfde blijft, zodat ze aan het einde van de rit een goed pensioen overhouden. Als horecamedewerker kan je er dus vanuit gaan dat er goed met je geld omgegaan wordt, en dat je op een maatschappelijk verantwoorde manier pensioen opbouwt.

 

Het geld dat je inlegt wordt onder andere geïnvesteerd in projecten die zich inzetten voor duurzame consumptie en productie, en in projecten die bijdragen aan het klimaat, maar je wilt als medewerker natuurlijk ook weten hoe je er zelf voor staat. “Je kunt op elk moment inzien hoe veel pensioen je hebt opgebouwd”, aldus Renato van der Zanden, senior Marketing en Klantbediening bij het Pensioenfonds voor de Horeca & Catering. “Daarvoor heb je je persoonlijke omgeving, waarin je veel zelf kunt regelen, zoals het aanvragen van je pensioen, het doorgeven van een scheiding of het aanpassen van je rekeningnummer. Zo hou je zelf de touwtjes in handen.”

 

Men weet volgens Van der Zanden echter vaak niet precies wat er mogelijk is. “Mensen weten wel dat ze vanaf de AOW-leeftijd hun pensioen kunnen laten uitbetalen, maar bijvoorbeeld niet dat je het niet maandelijks hoeft te laten uitkeren. En ook niet dat je heel eenvoudig in je online omgeving het uitbetalen van je pensioen kan opstarten. Dat kan je in feite met een druk op de knop regelen waar en wanneer jij er aan toe bent.

 

Voor de werkgever is het erg eenvoudig om pensioen af te dragen. Bij restaurant Loetje wordt voor ongeveer 1200 werknemers loonaangifte gedaan. Dit gebeurt bij de Belastingdienst, die de gegevens aanlevert aan het UWV. Van daaruit worden ze weer doorgestuurd aan het pensioenfonds. Dit heet de Loonaangifteketen. Zodra de werkgever loonaangifte heeft gedaan, ontvangt het pensioenfonds automatisch dezelfde gegevens. “Het betalen van de pensioenpremie gaat maandelijks middels een automatische incasso”, vertelt Monique Schutten, auditor bij het restaurant. “Wij doen de aangifte altijd vroeg in de maand en we ontvangen een maand later een nota waarop precies staat wat er afgedragen moet worden die maand. Deze manier van factureren zorgt ervoor dat er gelijk afgerekend kan worden, conform de salarisadministratie. Zo sta je achteraf niet voor verrassingen. Ook kan je gelijk inzien of de cumulatieve standen overeenkomen met de eigen administratie. Het scheelt dat dit niet pas bij de eindafrekening in het volgende jaar gebeurt.”

 

Voor een groot horecaconcern als Loetje is het ook prettig dat er makkelijk opgeschaald kan worden. “We vinden het fijn dat we alles vanuit één portaal kunnen regelen, ook als er bijvoorbeeld een nieuwe vestiging geopend wordt. Ook is er goed contact met onze accountmanager en is er de mogelijkheid feedback te geven. Zo kunnen we helpen de samenwerking te optimaliseren, waardoor het doen van pensioenaangifte voor iedereen gemakkelijker wordt.”

 

De aansluiting bij het pensioenfonds zorgt er dus voor dat er vele zaken uit handen worden genomen, waardoor horecaondernemers en -medewerkers vooral datgene kunnen doen wat echt belangrijk is voor hen: het runnen van een gastvrije horecaonderneming en het zorgen voor de gasten.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles