European Media Partner

‘Pascal zat vol levenskracht’

Op zevenjarige leeftijd kreeg Pascal de Haan moeite met lopen en werd zijn evenwicht minder. Toen hij een nacht lang last had van een bloedneus ging zijn moeder, Miny de Haan met hem naar de huisarts. Al gauw bleek dat het foute boel was. Er werd een hersentumor geconstateerd.

Tijdens een twaalf uur durende operatie, die niet zonder risico’s was, werd de tumor verwijderd. “De operatie was goed gegaan”, vertelt zijn moeder, Miny. “Hij werd naar de intensive care gebracht en er werd ons verteld dat hij enkel nog bij moest komen. Toen we de volgende dag op bezoek kwamen bleek echter dat Pascal in een diepe coma geraakt was. Maandenlang was onduidelijk of Pascal weer wakker zou worden.”


Na maanden in coma te hebben gelegen kwam Pascal echter langzaam weer bij. Hij moest alles opnieuw leren. Miny: “Praten, lopen, alles wat eerder vanzelfsprekend was geweest moest hij nu opnieuw leren. Toch liet hij zich hierdoor nooit tegenhouden. Het was een jongetje met ontzettend veel wilskracht. Altijd ‘ik kan dat wel, ik wil dat wel’. Hij knapte dan ook helemaal weer op. Hij heeft alles gerealiseerd wat voor een ander, ook iemand met een gezond lichaam, misschien onmogelijk is. Opgeven kende hij eigenlijk niet. Tot de laatste twee dagen was hij een enorm brok levenskracht en wilskracht.”


Want in 2017 ging het helaas opnieuw mis. “Zijn gehoor werd steeds slechter en na een bezoek aan de KNO-arts werd een kwaadaardige tumor geconstateerd. Nu waren er natuurlijk heel veel nieuwe onderzoeken gedaan en er zijn in die tijd allerlei nieuwe behandelmethoden ontwikkeld”, vertelt Miny. “Maar voor Pascal was het helaas nog niet genoeg.” In 2019 overleed Pascal op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.


Een groot deel van zijn vermogen liet Pascal na aan goede doelen die onderzoek doen naar kanker en patiënten en hun families ondersteunen. “Sinds Pascal’s diagnose hebben we altijd al geld geschonken aan deze goede doelen en toen Pascal ouder was deed hij dit zelf ook”, stelt Miny. “Toen duidelijk werd dat hij zou komen te overlijden heeft hij dan ook vast laten leggen dat een deel van zijn vermogen geschonken zou worden aan deze goede doelen. Hij wist dat het onderzoek dat hiermee gedaan kon worden voor hem te laat kwam, maar hoopte dat zijn donatie zou kunnen bijdragen aan een wereld zonder kanker.”


Momenteel krijgt één op de drie mensen te maken met kanker. “Eigenlijk kent iedereen wel iemand die kanker heeft of heeft gehad”, vertelt Miny. “Dus er is nog behoorlijk wat nodig om kanker voorgoed de wereld uit te helpen. Pascal hoopte door na te laten anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Zo’n donatie van zo’n jonge jongen blijft toch bijzonder, en het is ook daarom dat ik besloten heb zijn verhaal te blijven vertellen. Ik weet zeker dat hij er enorm trots op zou zijn als hij zou zien wat zijn nalatenschap teweeggebracht heeft.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles