European Media Partner
Norman Martijnse DIGITALISERING

Outsourcing is verleden tijd…of niet?

Outsourcing is verleden tijd. Ik heb deze stelling vaker gehoord en inderdaad zie je het aantal grote integrale outsourcingsdeals in snel tempo dalen. De tijd van de grote miljoenen- en zelfs miljardendeals, waarbij partijen na forse onderhandelingen een langdurige samenwerking aangaan is voorbij. Echter, de samenwerking met de markt is groter en complexer dan ooit. Sourcingstrategieën zijn complexe vraagstukken geworden, waarbij verdergaande integratie van ICT en leveranciers in de primaire processen van organisaties steeds meer plaatsvindt. 

Dit is te verklaren als we kijken naar belangrijke ontwikkelingen in de industrie. Allereerst verzamelen en verwerken we steeds meer data. Data is het nieuwe goud, de brandstof voor onze processen en productie. We meten alles en het liefst realtime en willen onze besluiten steeds beter fact based nemen. Spraken we eind vorige eeuw nog over data warehouses, heet het tegenwoordig data lakes en het gaat verder. Met de komst van Analytics, Robot automation en Artificial Intelligence en de hedendaagse analysekracht van Robot Transformation Software, Machine Learning en Deep Learning wordt het mogelijk om steeds grotere hoeveelheden data te processen en te analyseren, met als doel vooruit te voorspellen in plaats van evalueren. 


Via Internet of Things en sensing verzamelen we nog meer informatie om al dat analysewerk mogelijk te maken. Deze ontwikkelingen gaan over alle industrieën heen en de hoeveelheden data die worden verzameld en verwerkt zijn voorbij iedere vorm van inlevingsvermogen. Dit vraagt nogal wat van de netwerken, rekenkracht en opslag, dus de nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan om dat probleem op te lossen. Cloud voor flexibiliteit en edge computing om tijd en resources te sparen en de besluitvorming en computerprocessing te laten plaatsvinden op de plek waar de data wordt gegenereerd. Dus optellend hebben we een onstilbare honger naar data, analysemogelijkheden en meetinformatie om sneller en meer voorspellend besluitvorming te kunnen faciliteren en dat moet ook nog veilig gebeuren én in lijn met wet- en regelgeving. Waarbij de veiligheid steeds meer onder druk staat. De informatie wordt immers niet alleen meer gestolen door de standaard cybercriminelen, maar ook in toenemende mate door vreemde mogendheden die proberen via cyberspionage en cyberwar ontwrichting te bewerkstelligen. 


Maar laten we de, misschien wel belangrijkste, ontwikkeling niet vergeten. Een duurzame samenleving. Een eigen rekencentrum betekent vaak dat de noodzakelijke aanwezige hardware niet volledig wordt benut en ook het tijdig doorvoeren van lifecycle ten behoeve van meer efficiënte hardware is vaak lastiger en kostbaarder. En, eerlijk is eerlijk, is de schaalgrootte van de cloudleveranciers niet veel beter in staat om duurzamere en milieuvriendelijkere datacenters te creëren? 


Alle ontwikkelingen gaan razendsnel en er is geen organisatie nog in staat om het allemaal zelf te doen en te behappen. En dat hoeft ook niet. Samenwerken is de sleutel. Samenwerken in klassieke klant-leveranciersrelaties, strategische partnerships, maar ook in innovatieve samenwerkingsverbanden zoals ecosystemen. Het is er allemaal en dat maakt de sourcingswereld mooier, beter, interessanter, maar ook complexer dan ooit.

Delen

Journalist

Norman Martijnse

Related articles