European Media Partner

Ouders, betrek je kind bij keuzes voor gezonde levensstijl

Het is al langer bekend: de digitalisering, met name de populariteit van social media, influencers en games, heeft een grote impact op hoe gezond kinderen eten en hoe veel ze bewegen. Hoe leer je als ouder met alle invloeden van nu, je kinderen toch een gezonde levensstijl aan? 

Het is nuttig om je kind van jongs af aan gezonde gewoontes te leren”, vertelt Kathleen Paal, diëtist en directeur van voedings- en bewegingspraktijk MoveDis. “Zo leg je namelijk de basis voor het gewicht en eetpatroon van je kind tijdens de groei. Kinderen zijn ook erg flexibel. Als je gezonde gewoontes in een vroeg stadium aanleert, is het makkelijker voor een kind om op latere leeftijd, ondanks invloeden van buitenaf, gezondere keuzes te maken en overgewicht te voorkomen.” 

Hoe je die gezonde gewoontes aanleert? Zelf het goede voorbeeld geven, regels opstellen en grenzen stellen is niet voldoende, volgens Paal: “Praat over de keuzes die je als ouder maakt voor je kind en leg ook uit waarom iets niet gezond is. Wanneer vriendjes of vriendinnetjes op school namelijk wel een snoepje mogen nemen of wel frisdrank meekrijgen, begrijpt je kind waarom hij of zij dat niet krijgt en is het niet erg. Betrek ze daarnaast bij het boodschappen doen en laat ze meehelpen met koken.” Een advies dat het Voedingscentrum overigens ook meegeeft. Zo meldt het Voedingscentrum op haar website: Kinderen die nu leren koken, kunnen later makkelijker een gezonde maaltijd op tafel zetten. 

Bewegen is naast voeding, ook een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl”, benadrukt Paal. “De richtlijn is dertig minuten per dag.” Toch blijkt uit cijfers van het onderzoek van Jantje Beton, het goede doel dat zich inzet voor meer en uitdagender speelruimte en -kansen, dat in 2018 één op de zeven kinderen tussen de vier en veertien jaar oud, nauwelijks buiten speelde en voornamelijk achter een scherm zat. Tegelijkertijd beschouwen kinderen in hetzelfde onderzoek buitenspelen als één van de leukste vrijetijdsbestedingen. Zo beaamt ook Paal dat kinderen ontzettend van buitenspelen houden en het aan de ouders en de gemeente is om dit te stimuleren: “Een groter aanbod van veilige sport- en bewegingsfaciliteiten vanuit de gemeente, maakt het voor kinderen leuker om buiten te spelen en geeft ouders ook een geruster gevoel om hun kinderen buiten te laten spelen.” 

Het onveilige gevoel van ouders, dat voor begrenzing zorgt als het gaat om buitenspelen (lees: niet te ver en ook niet te lang), is naast digitalisering ook een factor die het buitenspelen ontmoedigt. Zo vertelt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont in een artikel van EenVandaag in 2019: ‘Hoewel ouders hun kinderen dus begrenzen als het gaat om buitenspelen, geven ze hun kinderen in iets anders wel vrijheid: op het internet. (..) Ouders laten dat vaak lopen, waardoor kinderen veel vaker en langer gebruik maken van games en sociale media, dan uiteindelijk goed voor ze is.’ 

Goede afspraken maken en uitleggen waarom beweging belangrijk is, is essentieel. Zo vertelt Paal: “Spreek een maximaal aantal uren af, waarop je kind achter een scherm zit en bespreek dat het beter is voor hun gezondheid en toekomst, om te blijven bewegen. Laat ze ook nadenken over hoe ze dat zelf willen invullen.” Een aanvullende tip van Jantje Beton is om samen op zoek te gaan naar speelplekken in de omgeving en samen te bepalen wat je kind kan doen als het zich verveelt zonder dat het meteen achter een scherm kruipt.

Een laatste tip die Kathleen Paal nog meegeeft voor de vorming van een gezonde levensstijl van je kind: “Kinderen worden niet beïnvloed door tv-campagnes, maar door influencers via Instagram en YouTube. Probeer als ouder ook daarin betrokken te blijven en onderzoek welke influencers een goed en welke een slecht voorbeeld geven.”

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles