European Media Partner

Ouder worden en werken aan toekomstdromen

7,5 miljoen. Zoveel 50-plussers zijn er in 2030 in Nederland. 7,5 miljoen mensen met dromen over hun loopbaan, een carrièreswitch, hun pensioen, reizen, relaties en nog veel meer. We leven én dromen langer. Want ook na pensionering is er vaak nog genoeg tijd om toekomstplannen te maken. 

Fantaseert u over die bijzondere reis? Over een ander huis? Persoonlijke groei? Denkt u aan scholing, cursussen, cultuur; aan zingeving? Nu de economie aantrekt stijgen de uitgaven aan luxe. Aan vakanties en vrijetijdsbesteding natuurlijk, maar ook aan persoonlijke verzorging, sport en cosmetische ingrepen. 


We worden ouder en we blijven langer gezond. Dat klinkt heel positief, maar als het over ouder worden gaat overheerst vaak het negatieve. Als ‘we’ het hebben over ouder worden, dan gaat het gesprek vaak over eenzaamheid, hulpbehoevendheid en afhankelijkheid. Jammer en onnodig. Natuurlijk gaat ouder worden niet altijd over rozen en veranderen de zorgen naarmate de tijd verstrijkt, maar ouder worden biedt ontegenzeggelijk kansen, en goed ouder worden biedt méér kansen. 


Het is daarom tijd voor twee zaken. Ten eerste: een goede voorbereiding. Zodat u ook later prettig woont, fit en actief blijft en vooral: een goed sociaal vangnet heeft. Zo houdt u het leven leuk. En ten tweede: ik zou graag een beetje pit in de discussie zien. Gewone mensen die opstaan en zeggen: we moeten niet meer over ‘zij’ praten, maar over ‘wij’. Want ouder worden we allemaal. 

 

Deze campagne gaat over gezond en gelukkig ouder worden. Toen we onze leden vroegen wat zij nodig hadden om hun gezondheid te verbeteren, was het antwoord van de meesten heel simpel: meer bewegen, meer tijd, minder stress en meer of nieuwe sociale contacten. Goed ouder worden is voor iedereen anders, maar de kern is hetzelfde: zorg dat u zoveel mogelijk zelf mag beslissen. Hoe u woont, hoe u actief blijft, hoe u uw ervaring in dienst stelt van anderen. 

 

Bereid u voor op het ouder worden. Het is een nieuwe levensfase en als u aan het roer kunt blijven staan, is het niet de herfst van het leven, maar een nieuw hoogtepunt. 


Liane den Haan, Directeur-bestuurder van ANBO 

Delen

Journalist

Related articles