European Media Partner

‘Opties bieden meer mogelijkheden en flexibiliteit’

Opties zijn financiële producten die op de beurs verhandeld worden. Door hier slim mee om te gaan kan er met relatief weinig risico wekelijks rendement worden behaald. 

Met opties heb je het recht om een hoeveelheid effecten, zoals aandelen, binnen een bepaalde periode tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen of verkopen. De prijs van opties wordt bepaald door de koers en de mate van beweeglijkheid ‘volatiliteit’ van de onderliggende waarde, meldt ing.nl. De onderliggende waarde is het effect waar de optie van is afgeleid. “Een optie is dus een contract tussen een koper en een verkoper, waarbij de koper het recht, maar niet de verplichting heeft om de onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen de afgesproken prijs. Opties worden om deze reden ook wel derivaten genoemd”, vertelt Bram Voermans, expert beleggen in opties. Dit omdat het een financieel product betreft waarvan de waarde is afgeleid van een ander product: de onderliggende waarde. Deze onderliggende waarden kunnen aandelen zijn, maar ook een index of een valuta. 


Er zijn twee soorten opties, de call-optie en de put-optie. De call-optie geeft je het recht om een bepaalde onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs. Dit is gunstig wanneer de koers van een aandeel stijgt, aldus ing.nl. Dan wordt de optie namelijk meer waard. Bij de put-optie heb je het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs. Voermans: “Dit is gunstig wanneer de koers van een aandeel daalt, dan wordt de optie meer waard. Het beleggen in opties is interessant omdat je jouw aandelen kunt beschermen tegen een koersdaling door een put-optie te kopen. Hierdoor ben je flexibeler en kun je beleggingen beschermen tegen een aankomende (beurs)crash.”


Opties hebben meestal een multiplier of een hefboom. Dit betekent dat één optie betrekking kan hebben op meerdere aandelen. In de meeste gevallen heeft de multiplier een factor honderd, één optie vertegenwoordigt honderd aandelen. Dit zie je vervolgens ook terug in de prijs. Voermans: ”Een optie heeft bijvoorbeeld een optiepremie van 15 eurocent. Als je een optie koopt dan betaal je 100 keer 15 eurocent, dus 15 euro. Wanneer je honderd aandelen van Unilever koopt voor 50 euro per aandeel is de totale geïnvesteerde bedrag 5000 euro. Nu kun je ook een optie kopen met een waarde van 1000 euro. Die optie functioneert min of meer hetzelfde als honderd aandelen, alleen je hebt een veel kleinere investering nodig. Opties zijn dus superieur aan aandelen. Daarnaast loop je minder risico. Mocht Unilever failliet gaat, dan ben je in het geval van aandelen 5000 euro kwijt. Heb je een optie gekocht, dan is je maximale verlies slechts 1000 euro.” 


Opties zijn beter bestand tegen eventuele koersdalingen en dat geeft de belegger in opties meer mogelijkheden. “De belegger met opties is in staat om geld te verdienen ook wanneer de beurs daalt. Echter, opties zijn wel ingewikkelder dan ‘normale’ aandelen. Het succesvol beleggen in opties vergt meer kennis en ervaring (van een professional).” Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van opties? Dan is het belangrijk je eerst te verdiepen in de materie. Volg bijvoorbeeld een cursus van een professional. Zo leer je snel de belangrijkste zaken om op te letten bij het beleggen in opties. En maak je de meeste kans op een zo hoog mogelijk rendement tegen aanvaardbare risico’s.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles