European Media Partner

‘Op zoek naar het juiste matras? Die is dichterbij dan je denkt!’

Elke nacht slapen we gemiddeld acht uur. De een heeft behoefte aan wat meer slaap , de ander wat minder, maar de nachtrust moet over het algemeen goed zijn. Is dat niet het geval dan weten we allemaal wat de gevolgen daarvan zijn. Een slecht humeur, toename van gewicht, vergeetachtigheid, of zelfs depressiviteit. 

“Er zijn ontzettend veel factoren die invloed hebben op een goede nachtrust”, vertelt Chris Nederhorst, oprichter van matras.info. “Zo kan het uitmaken of er elektra in de directe omgeving van het bed is, of er metaal of staal in de directe omgeving van het bed is en naar welke richting het hoofdeind van het bed staat.” En de slaap wordt ook beïnvloed door hoe laat je voor het laatst hebt gegeten en gedronken en wat je gedurende de dag hebt gedaan of wat er is gebeurd, meldt matras.info.


Slaapgebrek heeft een negatieve invloed op het functioneren van de hersenen. Ook tast het ons geheugen, concentratievermogen, spraakvermogen, reactiesnelheid en besluitvaardigheid aan. En het beïnvloedt onze emoties, fysieke gezondheid en ons immuunsysteem. Een goede nachtrust is dus van groot belang, gaat Nederhorst verder. “Een goed matras speelt een belangrijke rol bij een goede en comfortabele nachtrust. Slaap je op een te hard, te zacht of een verkeerd matras dan kun je vermoeid opstaan en kunnen diverse lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn ontstaan. Een goed matras staat dus aan de basis van een goede nachtrust en een goede gezondheid.”


Er zijn ontzettend veel verschillende soorten  matrassen. Hoe kies je uit al dat aanbod nu het beste matras? De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is welk matras het beste bij jou past. Nederhorst: “Het is niet zo lastig als het lijkt. Er zijn maar vijf matras-type waar u uit kunt kiezen. Als u iets goed wenst dan vallen er direct twee type af: Polyether en binnenvering kunt u beter vermijden. Dit zijn de goedkoopste matras type die weinig steun en comfort bieden. Een latex matras is bijvoorbeeld heel erg warm en een pocketvering matras het koelst. Heb je het tijdens je slaap snel warm dan is het dus niet verstandig om een latex matras te kiezen. Matraseigenschappen die ik persoonlijk het belangrijkste vind zijn veerkracht, stabiliteit en duurzaamheid, maar ook comfort, kwaliteit, warmte-isolatie en vochtdoorlaatbaarheid.”


Vaak wordt gedacht dat een hard matras beter is tegen rugpijn. Het tegendeel is waar. “Een matras dat het lichaamsgewicht goed verdeelt en geen overdruk creëert zorgt ervoor dat je geen rugklachten ontwikkelt”, gaat Nederhorst verder. “Een hard matras is dus niet per se beter tegen rugklachten, maar over het algemeen is een hard matras wel beter dan een zacht matras omdat een steviger matras altijd meer steun biedt dan een zachter matras. De verschillende materialen waar matrassen uit kunnen bestaan kunnen helpen bij de keuze voor een matras.”


Zoals eerder benoemd is een latex matras niet verstandig wanneer je veel transpireert gedurende de nacht. Daarentegen is het wel veerkrachtig en biedt het daardoor een goede ondersteuning. Traagschuim matrassen bevatten een schuim dat zacht wordt wanneer het wordt verwarmd (door de lichaamstemperatuur). Het matras vormt zich naar de lichaamsvormen en hierdoor voelt het alsof je in een perfect passende mal ligt, zonder drukpunten, zo is te lezen op matras.info. Het gewicht wordt zo goed verdeeld en dat zorgt ervoor dat de bloedcirculatie niet wordt verstoord. Polyester matrassen zijn de goedkoopste matrassen en hebben een ‘ouderwets’ schuim met weinig veerkracht. En juist die veerkracht is zo belangrijk voor een goed matras. Daarnaast neemt dit type matras ook niet veel vocht op en krijgt het snel een kuilvorming. Niet bevorderlijk dus voor een goede nachtrust.


Nederhorst: “Als laatste zijn er nog de koudschuim matrassen. Dit type matras heeft een opencel structuur en dat zorgt ervoor dat het materiaal goed ventileert en vocht doorlaat. En kuilvorming komt bijna niet voor bij koudschuimmatrassen. Door je te verdiepen in de verschillende matrassoorten kom je er al snel achter welke goed bij je zou passen. Een goed matras verbetert je nachtrust, is goed voor je (lichamelijke) gezondheid en een matras van hoge kwaliteit gaat ook nog eens jaren mee. Een investering die het dus dubbel en dwars waard is.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles