European Media Partner

Ook na de coronacrisis moet de mkb’er online zichtbaar blijven

“Een van de belangrijkste uitdagingen in het aanpakken van je digitale communicatie is een keuze maken uit alle mogelijkheden”, zegt Philippe Debaste , International Sales & Partnership Director bij het grootste digitaal marketingagentschap voor mkb’ers in België, FCR Media. “Digitale communicatie is zo overweldigend en er zijn zoveel keuzes dat bedrijven niet meer weten van welk hout pijlen te maken. Mkb’ers hebben vaak geen tijd of zin om zich bezig te houden met de groeiende en almaar complexere mogelijkheden om digitaal hun stempel te drukken. Daarom zoeken ze een professionele partij die hen adviseert en betaalbaar kan ontzorgen.” 

Misstappen

Zulke professionals kunnen helpen bij het voorkomen van de meest voorkomende fouten. “Websites die niet voor smartphones zijn geoptimaliseerd, een stijl die alle richtingen uitgaat, knoppen die niet werken, foto’s van slechte kwaliteit… Dat zijn nog altijd zaken die we veel tegenkomen”, aldus Debaste. “Ook de copywriting is dikwijls slordig en er ontbreekt vaak een concrete call to action. Op sociale media vind je ook enkele klassieke misstappen terug: het ontbreken van hashtags en emoji’s, beeldmateriaal van slechte kwaliteit en ook hier een niet-uniforme stijl. Veel mkb’ers posten ook zeer onregelmatig en ad hoc, zonder enige voorbereiding of planning.” 


Online zichtbaarheid

Heel wat ondernemers kampen daarnaast met een gebrek aan online zichtbaarheid en willen meer en beter in the picture komen. Scoren in de Google-ranglijsten en makkelijk gevonden worden is dan ook een andere prioriteit. “Ook webshops zitten in de lift, veel bedrijven kloppen aan bij ons om een professionele en makkelijk aanpasbare webshop te laten ontwikkelen”, gaat Debaste verder. “Vergeet ook niet dat het onderhouden en goed neerzetten van de mkb’ers op sociale media een hele uitdaging is, waarbij ondersteuning vaak onmisbaar is. Verder blijft het voor kleinere bedrijven ontzettend belangrijk om leads te genereren en zo orders te blijven ontvangen. Ze weten dat online gaan hiervoor kan zorgen, maar ze hebben geen idee hoe ze leads kunnen genereren.” De laatste jaren is er een ware stortvloed aan online kanalen bijgekomen. Hoe kies je daar de juiste uit? “Veel zal afhangen van de manier waarop je wilt communiceren en wie je doelgroep is”, legt Debaste uit. “Bij jongere doelgroepen en in een sector die vooral met beelden communiceert – mode bijvoorbeeld –, zijn Instagram of Pinterest te beste kanalen. Het belangrijkste is om de boodschap aan te passen aan het specifieke kanaal. Zo zijn goede beelden met de juiste hashtags nog belangrijker op Instagram dan op Facebook. YouTube kun je dan weer beschouwen als je eigen televisiekanaal. Het is intensiever om content voor te maken, maar deze kun je dan weer makkelijk delen op je andere sociale kanalen, zodat het een investering is die loont. Kies wel voor een gepast aantal kanalen, zodat je ze allemaal op een professionele manier kunt blijven onderhouden. Posten op sociale media is niet iets dat je eenmalig doet of maar om de zes maanden.” 

Boost

De coronacrisis gaf een shockeffect bij de Belgische ondernemers. “Veel ondernemers denken dat de overstap naar digitaal slechts tijdelijk is. Wij geloven echter dat dit hét moment is voor de ondernemer om hun fysieke handel definitief en blijvend aan te vullen met online aanwezigheid. Met een combinatie van online en offline zullen de ondernemers na de coronacrisis het sterkst staan”, ziet Bart van der Heijden, Chief Technology Officer bij FCR Media. België loopt al sinds jaar en dag achter op het vlak van e-commerce, voornamelijk wegens scepticisme bij de ondernemers en mkb’ers. De coronacrisis gaf de e-commerce een stevige boost. Plots moesten de voorheen aarzelende bedrijven zich gedwongen online gaan begeven. Ongeveer 50 procent van de winkels die niet online verkochten voor maart 2020 zijn daar tijdens de eerste lockdown mee gestart, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Antwerpen. 


Service

Volgens FCR Media is het dan ook van belang dat de Belgische mkb’ers hun online aanwezigheid blijven verzorgen. Desalniettemin denkt 70 procent van de retailers dat een webshop slechts een tijdelijk kanaal is om de crisis door te komen. België zit dus nog wat vast in een conservatieve mindset. Maar hoe kunnen mkb’ers dat veranderen? “Puur op prijs zal een mkb’er het niet redden, zij zullen het verschil moeten maken op het gebied van service”, stelt van der Heijden. “Als je vandaag bijvoorbeeld koelkasten verkoopt, dan is het heel moeilijk om te concurreren met de grote platformen, behalve als je de klant helemaal ontzorgd. Denk maar aan de koelkast komen plaatsen, de oude koelkast meenemen en een goede dienstverlening naderhand bieden. En dat moet natuurlijk duidelijk vermeld staan op de site van de mkb’er.”


FCR Media partner worden? 

Wij laten je graag meegenieten door je digitaal aanbod uit te breiden. De FCR Media resellers boosten hun omzet met onze oplossingen op maat voor mkb’ers. Als FCR Media reseller geniet je een professionele onboarding en zo veel meer. Heb je interesse en wens je de vele voordelen van een partnership  te ontdekken? 

Contacteer philippe.debaste@fcrmedia.be

Feit

FCR Media is het grootste online marketingagentschap van België met de focus op mkb’ers en zelfstandigen. Ze stellen vandaag 250 mensen tewerk, verdeeld over vier kantoren. Ze helpen mkb’ers en zelfstandigen om in te spelen op de veranderende digitale markt. Dat doen ze op basis van hun expertise, en premium partnerschappen met spelers zoals Google, Facebook en Microsoft. Het bedrijf heeft ook een partnership met website bouwer Wix om de markt nog beter te kunnen bedienen. Bovendien is FCR Media het bedrijf achter de online bedrijvengids goudengids.be. Dankzij al deze tools kan FCR Media rekenen op 25.000 tevreden klanten.

Delen

Journalist

Related articles