European Media Partner

Ook dit jaar veilig op wintersport

Een veilige en leuke wintersportvakantie is ook dit jaar heel goed mogelijk. Zonder après-ski weliswaar, maar dat houdt lang niet iedereen tegen. 

Hoewel de meeste mensen het boeken nog even voor zich uitschuiven zijn de vooruitzichten voor de wintersportbranche toch nog redelijk goed. Volgens onderzoek van Kohl & Partner zijn vooral jongeren tussen de 18 en 29 jaar nog steeds van plan deze winter naar de sneeuw te gaan. Bij de categorie 60 tot 69 jaar ligt de bereidheid om op wintersport te gaan dit jaar iets lager, maar ook zij sluiten niet uit dit jaar alsnog de piste op te zoeken. 


Volgens het onderzoek spelen vooral de hygiëne en de veiligheidsmaatregelen in de betreffende regio’s een rol. In het onderzoek gaf men aan dat vooral de hygiënevoorschriften een grote rol spelen bij de keuze om wel of niet op wintersport te gaan. En men probeert de gondels te vermijden. Liever gaan ze, volgens de Nederlandse Ski Vereniging, met de stoeltjeslift de berg op. Zo’n zestig tot zeventig procent van hen vindt het zeer belangrijk dat deze in orde zijn.


Wat dat betreft zit je in Oostenrijk zeker goed. Onlangs maakte de Oostenrijkse overheid in een persconferentie bekend welke maatregelen er voor het komende skiseizoen gelden. Daarbij geldt voor accommodaties dat verschillende gastengroepen voldoende afstand van elkaar moeten houden, dat medewerkers mond- en neusbescherming dragen en dat gasten mond- en neusbescherming dragen in openbare ruimtes. Ook in de skiliften is het dragen van een mondkapje verplicht. Voor de skischolen geldt dat groepen niet groter mogen zijn dan tien personen, dat je niet kan wisselen van skiklasje en dat skileraren en gidsen zich gratis mogen laten testen op het coronavirus om er zeker van te zijn dat zij veilig les kunnen geven.


Een trend die we sowieso al zagen, maar die door deze wens naar hygiëne en rust nog belangrijker zal worden, is het vakantievieren op luxe resorts. Uit rapporten van het CBS blijkt dat de overnachtingen op luxe vakantieparken de afgelopen jaren behoorlijk zijn toegenomen en de verwachting is dat dit verder zal stijgen.


Zeker met het oog op de coronamaatregelen is deze trend goed te verklaren. Men heeft behoefte aan privacy, service en faciliteiten. Luxe vakantieresorts bieden dat. Gezinnen, families en vriendengroepen kunnen veilig met elkaar op vakantie in luxe, grote accommodaties waarbij iedere slaapkamer een eigen badkamer heeft. Ook zijn er luxe vakantiewoningen met grote woonkamers en gezellige keukens. Hierdoor kan je zelf ‘thuis’ koken en après-skiën in je eigen veilige bubbel. Je kunt echter ook eten in het restaurant van het resort of het ontbijt en diner in jouw woning laten bezorgen.  


Dat we ook dit jaar lekker op wintersport gaan is voor Oostenrijk enorm belangrijk, zo werd ook vermeld in de persconferentie. Het buitenlands toerisme zorgt daar voor 68 procent van alle overnachtingen. Gelukkig kunnen we ook dit jaar veilig op wintersport, door de strenge maatregelen in de skigebieden. Iets anders dan normaal, maar de frisse berglucht, het uitzicht op besneeuwde toppen en het fantastische gevoel van een mooie afdaling blijven precies hetzelfde. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles