European Media Partner

‘Ook de conclusie niet levensvatbaar geeft rust’

Haal je als ondernemer geen inkomen meer uit je onderneming, dan kom je in de knel. Je behaalt geen winst meer en er ontstaat een tekort aan liquiditeit. Op een gegeven moment gaan betrokken partijen merken dat er problemen ontstaan bij de onderneming, maar ze laten dat vaak niet merken. 

“Er is namelijk altijd veel hoop”, vertelt Michiel Hordijk, directeur IMK. “Hoop bij de ondernemer dat het goed gaat komen en bij de leverancier dat die zijn rekeningen betaald krijgt. Maar met hopen bereik je niets. Inzicht in de gezondheid van de onderneming en hierover communiceren zorgt dat alle betrokken partijen weten waar zij aan toe zijn en creëer je een stabielere toekomst voor de ondernemer en alle betrokken partijen.”


Wanneer een ondernemer op de rand van een faillissement staat biedt de WHOA een uitkomst, gaat Hordijk verder. “WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord en is sinds 1 januari 2021 actief. Een bedrijf dat hoge schulden kent en failliet dreigt te gaan, terwijl het nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten heeft, kan worden geholpen door WHOA. In de praktijk betekent dit dat de schulden worden gereorganiseerd, zodat de bedrijven door kunnen werken. Voor 1 januari kon één schuldeiser of aandeelhouder er al voor zorgen dat een bedrijf failliet werd verklaard. Dat is nu verleden tijd en met de WHOA wordt stapsgewijs gewerkt aan de weg naar een akkoord. Hierbij wordt gekeken of de onderneming gezond is en dus in staat is om uiteindelijk de schulden af te betalen. Of de onderneming ‘met een zachte landing’ te stoppen.”


Het is belangrijk dat onderzoek naar de levensvatbaarheid van de onderneming gedegen wordt uitgevoerd zodat alle partijen er van op aan kunnen dat de conclusie wel/niet gezond gegrond is. Voor de crediteuren betekent het dat zij geld gaan ontvangen, of in ieder geval een deel daarvan en in de toekomst zaken kunnen blijven doen met de ondernemer. “Daarnaast blijven de werknemers van de onderneming beschermd. Volgens het akkoord moeten de werknemers in dienst blijven en mogen zij niet ontslagen worden als duidelijk wordt dat de onderneming nog levensvatbare activiteiten blijkt te hebben. En de WHOA zorgt ervoor dat ondernemers eerder het gesprek aangaan. Het gesprek aangaan met hun leveranciers en tijdig problemen kunnen oplossen bijvoorbeeld met de rechtbank.”


In de praktijk zie je dat veel ondernemers weer een nieuwe onderneming starten nadat zij failliet zijn gegaan. “En dat schaadt de relatie met bijvoorbeeld leveranciers en crediteuren. Voorkom je een faillissement en hebben alle belanghebbende inzicht in de situatie, dan is de kans groot dat de relaties voor een duurzame samenwerking in de toekomst behouden blijven. 


Om de continuïteit van de gezondheidsverklaring te borgen wordt de onderneming ingeschreven in het Good Company register. Jaarlijks volgt een revisie van de gezondheid van een onderneming. Noem het een APK. Een bedrijf kan hiermee jaarlijks de gezondheidsverklaring behouden. Banken kunnen vervolgens met een gerust hart geld lenen aan de onderneming omdat deze gezond is. Op deze manier is er een stok achter deur voor de ondernemer om de afspraken na te komen en wordt er een garantie naar de banken afgegeven. En wanneer het niet goed gaat kan er tijdig actie worden ondernomen.”


Sinds vorige maand zien we aanzienlijk veel ondernemers die nu voor een moeilijke keuze staan, stelt Hordijk. “Veel ondernemers moeten nu een keuze maken. Ook ondernemers die om andere redenen dan corona schulden hebben. Veel reserves zijn al opgemaakt. Doorgaan met een faillissement als eindresultaat, of nu een oplossing vinden middels het WHOA en het register kijken naar de gezondheid van het bedrijf en tijdig afspraken maken wanneer er nog levensvatbare bedrijfsactiviteiten aanwezig zijn.” 


De meeste ondernemers hopen op een financiering om hun schulden af te lossen. Financiële instellingen (banken) accepteren dat niet. Met de herstructurering kunnen ondernemers wel hun onderneming voortzetten. Het is soms een ingewikkelde puzzel, maar met de juiste hulp lossen de betrokken partijen dit goed met elkaar op.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles