European Media Partner
Jeanette Kooiman en Margriet Melles SENIOREN

Ontwikkelingen in de zorg

3 vragen aan Jeannette Kooiman en Margriet Melles van ZorgMies Nederland


Wat zijn de ontwikkelingen in de zorg in Nederland?

"Met het alsmaar afnemende zorgaanbod en het groeiend aantal ouderen dat zelfstandig blijft wonen, is er meer dan ooit behoefte aan persoonlijke aandacht en zorg op maat. Ook het aantal overbelaste mantelzorgers blijft groeien. Er wordt verwacht dat mensen langer thuis blijven wonen. Doordat er steeds meer wordt wegbezuinigd in de reguliere thuiszorg neemt de behoefte aan aanvullende zorg wel steeds verder toe. Er is geen ruimte meer voor het bieden van persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Dat is juist zo belangrijk. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om zorg op maat in te zetten, bijvoorbeeld vanuit een aanvullende zorgverzekering, de WLZ of persoonsgebonden budget."


Hoe zou de zorg kunnen worden verbeterd?

"Wanneer zorgaanbieders hun krachten bundelen, elkaar versterken door samen te werken, kan er best veel. Wij ervaren dit in de praktijk. Het is daarom van belang om samen te werken met reguliere zorginstanties. Waar zij geen tijd voor hebben, moet een ander oppakken."


Waar moet men op letten bij goede zorg aan huis?

"Het is belangrijk dat het gevoel klopt, dat er vertrouwen is en dat er goed wordt geluisterd naar de behoefte. Kortom, maatwerk leveren."


Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles